Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zon en bewolking

07 juni 2015 door Jannes Wiersema

30Een opvullend laag voor de Noorse kust trekt noordoostwaarts. Een rug vanuit de Golf van Biskaje ligt ZW-NO georiënteerd boven het zuidoosten van ons land, daarna kantelt de rug naar een meer west-oost oriëntatie op zondag en maandag. De as komt dan net ten noorden van ons land te. De stroming draait hierdoor van westelijke naar noordelijke richting.

Vanochtend is het eerst zonnig, maar in de loop van de ochtend ontstaan er met name landinwaarts ook enkele stapelwolken. Het blijft droog. De temperatuur loopt in de middag uiteen van 16 graden in het noordwesten en vlak aan zee tot 21 graden in het oosten en zuidoosten. De wind draait van west naar noordwest en neemt toe naar matig. In de avond draait de wind naar het noorden en neemt deze langzaam af.

Gedurende de nacht van zondag op maandag drijft er in het noorden soms bewolking vanaf de Noordzee binnen. Elders is het helder en het blijft overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden. De wind is noordelijk en zwak tot matig.

Maandag overdag is er flink wat zon, maar in het noorden zijn er meer wolkenvelden. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden op de Wadden tot ongeveer 18 graden landinwaarts. De wind komt uit noord tot noordoost en neemt toe naar matig, in het westelijk kustgebied in de middag naar vrij krachtig tot krachtig.

Een opvullende hoogtetrog trekt maandag van noordwest naar zuidoost over het land. Nadat deze hoogtetrog ons land is gepasseerd, snoert zich hierin dinsdag boven Bretagne een apart hoogtelaag af. Dit trekt vervolgens zuidwestwaarts naar de Golf van Biskaje. Van het noorden uit breidt zich na trogpassage een west-oost georiënteerde hoogterug uit tot boven ons land. Later in de komende week, vanaf donderdag, trekt de rug-as zuidwaarts en komen we in een west tot zuidwestelijke hoogtestroming terecht. Het eerder genoemde hoogtelaag boven de Golf van Biskaje wordt in de loop van donderdag in de zuidwestelijke stroming opgenomen en trekt vervolgens vrijdag in de loop van de dag als trog van zuidwest naar noordoost over ons land. Aan de grond trekt vrijdag eveneens een uitdiepend laag van zuid naar noord over ons land. Gedurende het komende weekeinde blijft de stroming in ons aandachtsgebied cyclonaal zuidwestelijk, daarna lijkt een rug boven het zuiden van Europa zich langzaam uit te breide naar onze omgeving.

Vooruitzichten

Eerst zonnige perioden en droog. Oplopende temperaturen en vanaf donderdag toenemende kans op regen of buien gevolgd door afkoeling.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 14 juni tot en met zondag 21 juni

Vrij grote kans (60-70%) op een terugkeer van het overwegend droge weertype, 30-40% kans op het aanhouden van het wisselvallige en koele weertype met geregeld regen of enkele buien.

 

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn