Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Zon en buien wisselen elkaar vandaag af, kleine kans op onweer

02 september 2015 door Jannes Wiersema

38Een kern van lagedruk boven de Noorse zuidkust beweegt westwaarts, om vanavond zuidwaarts af te zakken. Het gaat allemaal niet snel, want donderdagavond ligt dit laag net ten noorden van de FIR. Rondom dit laag is een occlusie ingedraaid en vanochtend en vanmiddag trekt een kortgolvige trog van west naar oost over het land. Op 500 hPa is eveneens een laag aanwezig en aan de zuidflank hiervan passeren in de nacht naar donderdag en donderdagmiddag hoogtetroggen van west naar oost over het land. Met name de tweede is actief en ook zichtbaar in het gronddrukpatroon. De temperatuur op deze hoogte komt tussen -20 en -25 C te liggen. We bevinden ons de gehele periode in polaire lucht.

Vandaag zijn er perioden met zon maar komen er verspreid over het land ook enkele buien voor. Er is een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur ligt rond 18 graden. De wind wordt westelijk en matig, in het Wadden- en IJsselmeergebied (vrij) krachtig.

In de nacht naar donderdag is er met name in de kustgebieden nog steeds kans op een bui. Verder zijn er ook opklaringen en ligt de minimumtemperatuur tussen 7 graden in het binnenland en 15 graden aan zee. De wind wordt zuidwestelijk, zwak boven land en matig tot vrij krachtig in het noordelijk kustgebied.

Donderdag overdag is er af en toe zon en trekken er enkele matige buien over het land. Er is landinwaarts een kleine kans op onweer. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17 graden. De wind draait in de loop van de dag naar een westelijke richting en is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Tussen een hoog ten westen van de Britse Eilanden en lage druk boven Scandinavië staat in onze contreien een noordwestelijke stroming met polaire lucht. Rondom het hoog passeren van tijd tot tijd enkele frontale restanten en troggen. Na het weekend gaat het hoog aan de wandel naar Scandinavië, waardoor de stroming naar het oosten draait. Vanaf de oceaan trekt dan een lagedrukgebied naar de Golf van Biskaje, waardoor de gradiënt boven ons land verder toeneemt. We bevinden ons dan nog net aan de noordzijde van de warmere lucht.

Vooruitzichten

Maxima ruim onder normaal en geregeld buien of regen. Vanaf zondag lijken de hoeveelheden regen wel iets minder te worden.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 09 september tot en met woensdag 16 september Waarschijnlijk blijven de maxima onder het langjarig gemiddelde liggen, maar wordt het geleidelijk wel iets warmer. De neerslagkansen nemen af naar 30-40% en de kans op zonnige perioden neemt toe

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn