Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Zon en enkele stapelwolken.

13 mei 2015 door Jannes Wiersema

30Een rug van Frankrijk via Ierland naar IJsland krijgt vanmiddag een apart centrum boven Faeröer met een uitloper via de Britse Eilanden richting ons land. In een frontaal systeem behorende bij een Atlantisch laag ontwikkelt een afsnoerend laag dat richting het vaste Europese land koerst.Hierin lijkt zich een nieuw kleinschalig lagedrukgebied te ontwikkelen.

Vandaag zijn er zonnige perioden, maar er ontstaan wel enkele ondiepe stapelwolken. In het noorden drijven aanvankelijk enkele wolkenvelden over. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden aan de Waddenzee tot 20 graden in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind wordt overal west, later noordwest.

Gedurende de nacht naar donderdag zijn er in het noorden van het land wolkenvelden, het blijft er wel zo goed als droog. Elders zijn er opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 5 landinwaarts in opklaringen tot 8 graden onder de bewolking. De wind is noordelijk en zwak tot matig.

Donderdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. In het zuiden is aanvankelijk vooral hoge bewolking aanwezig. Het blijft meest droog. Tegen de avond wordt de bewolking in het zuiden van het land dikker en kan er daar af en toe regen vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 12 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden van het land. De wind is noordoost, geleidelijk oost en zwak tot matig.

Aan de noordoostflank van het Azorenhoog trekken beurtelings storingen en trekruggen over het aandachtsgebied. Begin volgende week gaat echter lage druk boven de Britse Eilanden ons weerbeeld in toenemende mate bepalen. Dit laag trekt verder richting Scandinavië, maar wordt al snel gevolgd door een nieuw lagedrukgebied dat richting Faeröer koerst.

Vooruitzichten
Wisselvallig met temperaturen ruim beneden normaal.

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen beneden het langjarig gemiddelde.

PLUIM_06260_NWT wo 13 mei

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn