Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Zon en stapelwolken.

28 augustus 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen oude occlusie boven het westen beweegt zuidwaarts en lost verder op. Een rug van Ierland naar Zuidwest-Noorwegen beweegt zuidoostwaarts, bereikt vanavond het noordwesten van de FIR en komende nacht het noorden van het land. Morgenochtend verlaat de rugas het zuidoosten. Een koufront van Noord-Engeland naar Noorwegen ligt boven het noordelijkste puntje van de FIR. Ook het koufront beweegt zuidwaarts en trekt morgenochtend en -middag in activiteit afnemend over het land. Een occluderend frontaal systeem ten westen van Ierland bereikt in verzwakte vorm het noordwesten van het land in de nacht naar vrijdag. Het continu verzwakken van de diverse frontale systemen komt door drukstijgingen en een diffluent stromingspatroon op hoogte.

Zon en stapelwolken wisselen elkaar af. Heel lokaal kan er vanmiddag nog een bui voorkomen. De middagtemperatuur is ongeveer 22 graden. De wind waait meest uit een noordelijke richting en is zwak tot matig.

Komende nacht staat er vrijwel geen wind en ontstaat er plaatselijk mist. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12 graden.

Donderdag ochtend lost de mist op en krijgen we zonnige perioden. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt opnieuw zo’n 22 graden. De wind wordt zuidwestelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Aan het begin van de periode is het aandachtsgebied gelegen aan de zuidflank van een meanderende westelijke stroming. Het zwaartepunt van de straalstroom ligt verder noordelijk boven de noordelijke Noordzee/Noorse Zee en ons aandachtsgebied ligt nog enigszins onder invloed van een hoogterug vanaf de Azoren richting de Golf van Biskaje. In de loop van de volgende week zien we echter een trog ‘uitzakken’ vanaf IJsland richting UK en wordt de bovenlucht doorstroomder en neemt de cyclonaliteit logischerwijs toe. Aan de grond zien we een vergelijkbaar patroon terug. Vrijwel de gehele runtijd is er een zwakke westelijke stroming en storingen komen slechts in afgezwakte vorm door. De oper laat aan het eind van de run, samenhangend met het genoemde hoogtelaag, een actiever laag richting het aandachtsgebied trekken

Vooruitzichten

Rustig nazomerweer. In het weekend tijdelijk wat koeler en toenemende neerslagkans.

woensdag 04 september tot en met woensdag 11 september

Redelijk grote kans (ca. 60%) op een overgang naar een wisselvallig weertype met maxima iets beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn