Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

zon en vanmiddag een bui.

29 april 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hogedrukgebied boven de Alpen verliest langzaam zijn invloed boven ons land.Een randstoring behorende bij een sturend laag zuidoost van IJsland gaat ons weer bepalen.  woensdagavond/donderdagnacht passeert dit laag ons land en na passage blijven we in polaire onstabiele lucht, waarin verhoogde buienactiviteiten kunnen worden verwacht ten tijde van overtrekken troggen.

Er is af en toe zon en later in de middag en in de avond komen er enkele buien, mogelijk met onweer, voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en kan er nog een bui voorkomen. Tijdens langdurige opklaringen maakt vooral het noordoosten kans op een enkele mistbank. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 4 graden en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Donderdag overdag is er af en toe zon en trekken er ook enkele buien over het land, een enkele gaat gepaard met onweer. De middagtemperatuur ligt rond de 12 graden en de zuidwestelijke wind wordt matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust. 

Een sturend hoogtelaag verplaatst zich van Groot-Brittannië via ons noorden richting Scandinavië en vult daar geleidelijk op. Het laag maakt tijdelijk plaats voor een zonale stroming die vanaf zondag weer verdwijnt als gevolg van het uitzakken van kou op de Atlantische Oceaan. De stroming gaat hierdoor weer meanderen en afhankelijk van welke fase van de  golf er boven ons land aanwezig is krijgen we te maken met een zuidwestelijke aanvoer of een noordoostelijke aanvoer. Opvallend is dat de polaire lucht met lage dauwpunten vanaf het weekeinde plaats maakt voor een luchtsoort met flink hogere dauwpunten. Aan de grond zien deze overgang gepaard gaan met het zuid-noordwaarts overtrekken van frontale storingen.

Vooruitzichten

Af en toe zon en vooral zondag en maandag perioden met regen. Tot en met zaterdag middagtemperaturen onder normaal, maar vanaf zondag iets hogere maxima en beduidend hoger minima.

  Do Vr Za Zo Ma Di
Zonneschijn (%) 40 30 30 20 30 40
Neerslagkans (%) 70 50 40 90 70 60
Neerslaghoeveelheid (mm) 3 0 0 2/10 1/5 0/4
Minimumtemperatuur (°C) 4 2/4 2/5 4/8 8/10 6/9
Middagtemperatuur (°C) 12 12/13 12/14 13/16 13/16 14/17
Windrichting ZW NO NO ZW W W
Windkracht (bft) 4 3 3 4 4 4

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn