Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig

30 september 2015 door Jannes Wiersema

34Een hoog (1040 hPa) boven Denemarken beweegt richting Schotland en behoudt dan via het noorden van ons land een uitloper richting Polen.

Vandaag is er veel zon, maar in het uiterste noordoosten komt eerst nog lokaal nevel of grondmist voor. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden. De oostelijke wind is matig, aan de zuidwestkust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag verandert er nog weinig, het is helder en droog. In het noordoosten en oosten van het land wordt het opnieuw nevelig en kan er een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 5 graden. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Donderdag overdag is er opnieuw veel ruimte voor de zon, al kunnen er in het uiterste noorden van het land in de loop van de middag wolkenvelden van zee binnendrijven. De maximumtemperatuur ligt rond 17 graden. De oost tot noordoostenwind blijft matig van kracht, in het noorden van het land wordt de wind in de loop van de middag zwak en draait naar een meer noordelijke richting.

Een hogedrukgebied strekt zich uit van Ierland naar Oost-Europa. Geleidelijk verliest dit hoog z’n invloed op West-Europa en dringen oceanische lagedrukgebieden steeds meer op. In het weekend trekt een koude put over het zuidoosten van het land, maar vooral na het weekend weten storingen het aandachtsgebied geregeld te bereiken in een krachtiger wordende zuidwestelijke stroming.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De sombere vrijdag die 24 uur geleden nog door een groot deel van het EPS voorzien werd is nagenoeg afwezig in deze run. De overgang naar een wisselvallig weertype zit in vrijwel het gehele ensemble. Enige onzekerheid is komend weekeinde al zichtbaar, de exacte koers van het hoogtelaagje speelt hierin een rol. De kansen op hogere maxima zijn afgenomen. Ook na het weekend is de spreiding in temperatuur vrij groot. De zuidelijke stroming stuwt de temperatuur op, maar de storingen zijn niet in ieder lid even actief. Een en ander hangt ook samen met de opbouw van een hoogterug boven Europa, dit scenario wordt door een aantal leden geschetst. Opvallend is die ene oplossing (45) die op de lange termijn een krachtig hoog laat opbouwen boven Scandinavie en tegelijkertijd een laag zuid langs laat duiken. Dit resulteert dan bij ons in een windkracht 6 uit het oosten en erg lage maxima van circa 5 graden. Kans is natuurlijk heel klein dat dit uitkomt.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig, droog en maxima rond normaal. Vanaf zondag overgang naar een wisselvallig weertype en mogelijk iets hogere maxima.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 07 oktober tot en met woensdag 14 oktober Wisselvallig met maxima die dalen naar waardes beneden het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn