Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog

18 april 2015 door Jannes Wiersema

36Een hogedrukgebied nabij Schotland bouwt verder op en wordt zondagavond met zijn centrum in de buurt van de Faroer verwacht. Met de noordoostelijke stroming wordt droge polaire lucht aangevoerd. Boven de vissersbank ligt een frontaal overblijfsel met daarachter wat hogere vochtigheidsgraad. Richting zondagnacht zijn er indicaties dat deze vochtiger lucht – om het hoog heen – zuidwaarts trekt richting het aandachtsgebied. Voor het systeempje uit ligt er vandaag nog een rug boven het noorden van het land. Deze trekt in de nacht naar zondag in betekenis afnemend naar het zuiden. Op het warmtefront zien we zondag in de loop van de nacht zelfs een klein laagje ontstaan boven de Duitse Bocht, waarschijnlijk een lij-effect. Op 500 hPa zien we verder een koud putje, momenteel in ontwikkeling ten oosten van IJsland, dat eveneens om het hoog heen zondag in de nacht en ochtend van Zuid-Noorwegen in zuidwestelijke richting trekt.

Vandaag is het zonnig met slechts enkele kleine stapelwolken. De middagtemperatuur ligt tussen 10 graden op de Wadden tot lokaal 15 graden in het zuiden. De noordoostenwind neemt toe naar matig, aan de zuidwestkust wordt de wind vrij krachtig. In de loop van de avond neemt de wind af.

In de nacht van zaterdag op zondag breiden wolkenvelden vanaf de Noordzee zich uit over een groot deel van het land. Het blijft echter droog en mogelijk ontstaat er landinwaarts in opklaringsgebieden lokaal mist. De minima lopen uiteen van net boven het vriespunt in het zuidoosten tot 6 graden op de Wadden. Er staat in het binnenland nauwelijks wind, aan de kust staat een matige wind uit noordelijke richtingen.

Zondag overdag zijn er eerst wolkenvelden en kan er, vooral in het noorden van het land, wat lichte (mot)regen vallen. Geleidelijk breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De maxima lopen uiteen van 11 graden op de Wadden tot plaatselijk 15 graden in het zuidoosten. In de loop van de dag steekt er een matige noordoostelijke wind op. 

Een blokkade boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland blijft tot en met woensdag min of meer op zijn plaats liggen. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. Tegen het einde van de komende week verdwijnt de blokkade en beweegt het hoog aan de grond zich via onze omgeving richting Zuid-Europa. Op de Oceaan zien we een lagedrukgebied zich in de omgeving van IJsland manifesteren. Door deze ontwikkeling wordt de stroming zuidwestelijk en wordt er zachtere lucht aangevoerd. Een eerste eerste echte frontpassage lijkt pas te kunnen plaatsvinden later in het weekend van 25/26 april.

Vooruitzichten

Droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen achter.

  Zo Ma Di Wo Do Vr
Zonneschijn (%) 40 70 70 60 50 50
Neerslagkans (%) 20 10 10 10 20 40
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 0 0/1
Minimumtemperatuur (°C) 3 2/3 2/3 2/3 3/5 3/6
Middagtemperatuur (°C) 14 15/16 17/18 13/17 13/17 14/18
Windrichting N N N N NO W
Windkracht (bft) 3 3 3 3 3 3

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn