Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog.

09 september 2015 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied boven onze omgeving, met het centrum boven het zuiden van Noorwegen beweegt gestaag in oostelijke richting. Tegen het einde van deze periode ligt het centrum boven Finland. Met het oostwaarts bewegen van het hoog, wordt de stroming in onze omgeving van noordelijk, geleidelijk meer oostelijk en wordt er drogere lucht aangevoerd. Donderdag trekt een ULL boven Tsjechië langzaam westwaarts richting het Ruhrgebied.

Het is vandaag zonnig en droog. Lokaal zijn er enkele stapelwolken en in het oosten komt eerst nog lokaal laaghangende bewolking voor. De temperatuur loopt in de middag op tot ca. 18 graden. De oostenwind is matig.

Vannacht blijft het overwegend helder. Er staat een matige oostenwind en de temperatuur daalt naar 8 tot 10 graden.

Morgen is het zonnig, in de middag kan er een enkele stapelwolk ontstaan. Het is droog. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden en de oostenwind blijft matig.

Een hoogterug ligt aan het begin van de periode boven Scandinavie, terwijl een hoogtelaag zich boven centraal Europa bevindt. De hoogterug beweegt oostwaarts en komt in het weekend boven Rusland terecht, terwijl het hoogtelaag op vrijdag retrograad over ons heen beweegt en dan later op vrijdag en op zaterdag samensmelt met een hoogtetrog die dan vanaf de Atlantische Oceaan boven de Britse Eilanden arriveert. Daarna houdt cyclonaliteit invloed op ons weer, in de loop van de nieuwe week toont de operationele run een hoogtelaag dat vanaf Groenland via de Britse Eilanden naar Scandinavie trekt. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een hogedrukgebied boven Scandinavie. Dit zorgt bij ons op vrijdag nog voor een oostelijke stroming. Het centrum van dit hoog verplaatst zich geleidelijk oostwaarts en komt in het weekend boven Rusland te liggen. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert een frontaal systeem op vrijdag de Britse Eilanden.Hierin ontstaat dan een laag. Op zaterdag zorgt dit voor de passage van tong van warme lucht, waarin de buiigheid toeneemt. In de nieuwe operationele run passeert deze storing later op zaterdag. Hierna ligt de weg open voor storingen vanuit het westen.

Vooruitzichten

De eerste dagen rustig en droog nazomer weer met temperaturen rond 20 graden. In het weekend een overgang naar wisselvallig weer.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 16 september tot en met woensdag 23 september Grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn