Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog.

05 mei 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktHet centrum van een hogedrukgebied verplaats zich gedurende deze verwachtingsperiode van het uiterste noorden van Duitsland via het zuiden van Zweden naar de Oostzee, alwaar het vrijdagmiddag aankomt. Tegelijkertijd zien we een lagedrukgebied zuidwest van Portugal zich via het Iberisch Schiereiland zich verplaatsen naar de Golf van Biskaje. Met een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming wordt geleidelijk drogere en warmere lucht aangevoerd

Vandaag is het zonnig en droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van een graad of 16 op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige oost- tot zuidoostenwind.

Komende nacht blijft het helder en droog met minimumtemperaturen rond 8 graden.

Morgen overdag drijft er mogelijk af en toe sluierbewolking over, maar verder zullen de zonnige perioden overheersen. Met een matige zuidoostelijke wind wordt nog iets warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt in de middag op naar 20 tot 24 graden, in het zuidoosten lokaal mogelijk 25.

Tussen een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied en een lagedrukgebied net west van het Iberisch Schiereiland staat dit weekeinde in onze omgeving een zuidoostelijke stroming waarmee warme en droge lucht wordt aangevoerd. De blokkade in de bovenlucht die verantwoordelijk is voor het hoog wordt in de loop van volgende week opgevolgd door een volgende blokkade die een westelijker positie kiest boven het zeegebied tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Het eerdergenoemde laag bij het Iberisch Schiereiland dringt in dezelfde periode op richting Midden- of later zelfs mogelijk Oost-Europa. Door deze ontwikkeling heeft de stroming meer de neiging oost tot noordoost te worden. Er bestaat een kans dat de genoemde blokkade wat westelijker komt te liggen. Hiermee zou de stroming meer een noordoost- tot noordrichting kunnen krijgen waarmee er vooral in de noordelijke kustprovincies weer koelere lucht vanaf de Noordzee kan binnenstromen.

Vooruitzichten

Zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 25 graden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 12 mei tot en met donderdag 19 mei

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een warm weertype met een kleine kans op een regen- of onweersbui. In de loop van de periode neemt de kans op een koeler weertype toe.

De consistentie tussen de EPS-leden is tot en met halverwege volgende week groot te noemen gezien de geringe spreiding in de temperatuurpluim. De maxima liggen met waarden tussen de 20 en 25 graden ruim boven normaal. In de tweede helft van volgende week zien we de spreiding steeds verder toenemen, hetgeen te maken heeft met of en hoe snel de stroming noordoost of noordelijk wordt. De noordelijke kustgebied zijn door de relatief koude Noordzee sowieso gevoeliger voor een eerdere afkoeling dan het midden en zuiden van het land. Tot en met maandag is het overal zo goed als droog. Vanaf dinsdag zien we de kans op een enkele regen- of onweersbui van het zuiden uit toenemen. Op de langere termijn is de spreiding tussen de oplossingen dermate groot dat er geen voorkeursstromingsrichting is aan te geven. De spreiding in de maxima is dan ook erg groot met een variatie tussen de 10 en 25 graden. In tegenstelling tot de voorgaande runs hebben de leden met temperaturen boven het langjarig gemiddelde op deze langere termijn nu wel een kleine meerderheid. De neerslagkans ligt rond de 40% en de wind houdt zich rustig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn