Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog.

14 februari 2017 door Jannes Wiersema

Aan de zuidwestflank van een hoog met de as van Noorwegen naar de Balkan voert een zuidoostelijke stroming droge en heiige lucht aan. De as van het hoog gaat de komende 48 uur kantelen waardoor de stroming zuidelijke wordt en aan het eind van de woensdagmiddag bereikt een frontale zone het zuidwesten van ons land en trekt langzaam noordoostwaarts.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De zon schijnt vandaag uitbundig. De middagtemperatuur ligt tussen 5°C op de Wadden en in gebieden waar nog sneeuw ligt, tot 10°C in het zuiden, in Zuid-Limburg nog iets hoger. De wind is oost tot zuidoost en overwegend matig aan de kust vrij krachtig, in de avond zwakt de wind vooral landinwaarts af.

Komende nacht is het nog steeds onbewolkt, wel kan er lokaal een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van enkele graden onder nul in het noordoosten tot iets boven het vriespunt in het zuidwesten. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Woensdagochtend is er opnieuw veel ruimte voor de zon, maar in de middag trekken er ook enkele wolkenvelden over. Het blijft tot de avond droog. Woensdagavond neemt de bewolking verder toe en gaat het plaatselijk in het zuidwesten licht regenen. De regen trekt langzaam noordoostwaarts. Het wordt zacht met maxima van 8°C in het waddengebied tot mogelijk 15°C in Zuid-Limburg. De zuidelijke wind is overwegend matig.

Het hoog dat de afgelopen dagen storingen op afstand hield trekt zich de komende dagen terug richting Oost-Europa en meestentijds een Azorenhoog. Hierdoor zien we dat ons land te maken krijgt met een westelijke tot zuidwestelijke aanvoer van relatief zachte lucht. Van tijd tot tijd trekken al dan niet actieve frontale zones over ons land, waardoor er sprake is van licht wisselvallig weertype.

Vooruitzichten

Vanaf donderdag overgang naar een licht wisselvallig weertype met vrij veel bewolking en van tijd tot tijd wat regen. Het is vrij zacht met middagtemperaturen rond 9°C en minima omstreeks 4°C.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 21 februari tot en met dinsdag 28 februari

Grote kans (60%) op het aanhouden van het tamelijk zachte en licht wisselvallige weertype met temperaturen ruim boven de langjaargemiddelde waarden.

Zowel in de pluim als ook in de EPS-clusters is de overgang naar de weststroming overduidelijk te zien. Vanaf donderdag zien de dauwpunten sterk oplopen en ook de minima laten in vrijwel alle EPS-leden geen vorst meer zien. Aan het eind van de meerdaagse periode zien we tevens een wisselende windsterkte waarbij de gemiddelde EPS-uitkomsten een toename vertonen. Vanaf donderdag 16 fewbruari vertonen de EPS-leden tevens van tijd tot tijd neerslag , waarbij de kans op winterse neerslag pas aan het eind van de EPS-periode 2-4 % is m dus te verwaarlozen.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn