Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog, morgen meer bewolking.

05 oktober 2016 door Jannes Wiersema

30Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie (kerndruk 1048 hPa) zorgt voor een oostelijke stroming van continentaal polaire lucht.

Vandaag is het zonnig en droog, maar met een matige oostenwind wordt het niet veel warmer dan een graad of 14. Langs de kust en boven het IJsselmeer staat een (vrij) krachtige wind.

Komende nacht is het eerst helder, maar aan het einde van de nacht neemt van het oosten uit de bewolking toe. Voor de bewolking uit komt de minimumtemperatuur landinwaarts uit op 5°C, lokaal nog wat kouder. De wind draait naar het noordoosten en is boven land matig, langs de kust en het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden, de meeste zon is weggelegd voor het westelijk deel van het land. Het blijft vrijwel overal droog. Met een doorstaande noordoostenwind stokt de maximumtemperatuur bij 13 of 14 graden.

Een diffluente blokkade met een hoog boven Scandinavie en een laag boven Oost-Europa zorgt aanvankelijk voor een oostelijke stroming zowel in de bovenlucht als aan de grond. Daardoor is het relatief rustig en droog najaarsweer. Komend weekend en begin volgende week komt het hoogtelaag vanuit het oosten geleidelijk dichterbij volgens de operationele run. Toch lijkt dit weinig effect te hebben op de neerslagkansen. In de loop van de volgende week laat de operationele run een laag vanaf de Atlantische Oceaan naderbij komen waardoor de stroming geleidelijk zuidelijk wordt en de neerslagkansen voorzichtig toenemen.

Vooruitzichten

Vrij zonnig en rustig najaarsweer met lage neerslagkansen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 12 oktober tot en met woensdag 19 oktober

Ongeveer 70% kans op aanhouden van het huidige weertype, wel met geleidelijk lagere temperaturen. 30% kans op overgang naar een iets wisselvalliger weertype.

We zien in het EPS dat de geblokkeerde situatie aanhoudt tot zeker begin volgende week, met daarbij vanaf begin volgende week een zeer lichte toename van neerslagkansen. (deze week verloopt verder droog). In de loop van volgende week nemen onzekerheden toe. De overhand van de leden (ca. 70%) behoudt een oostelijke tot zuidelijke stroming met relatief rustig weer. Het andere deel laat een west- tot zuidwestelijke stroming zien met toch een wat wisselvalliger weertype. Kansen op aanhoudend rustig najaarsweer zijn dus nog in de meerderheid

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn