Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en koud, later meer bewolking

27 maart 2013 door Jannes Wiersema

Langs de noordelijke zijde van het Noord-Europese hogedrukgebied wordt er koude maar droge lucht naar onze regio gestuurd. Vannacht en morgen komt er tijdelijk een zone met wat meer vochtigheid en onstabiliteit naar onze regio opzetten maar afgezien van een lokaal sneeuwbuitje blijft het dan wel droog. De daaropvolgende dagen krijgt het hoog opnieuw de bovenhand.

Op drie stations werd vanochtend matige vorst waargenomen. Het was in Nieuw- Beerta, Lelystad en Woensdrecht. Nieuw- Beerta was met -5,9 graden de koudste KNMI post

Overdag zijn er zonnige perioden, in de middag en avond komen er van het zuidoosten uit enkele wolkenvelden het land binnen. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt op tot omstreeks 5 graden. De oostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Komende nacht zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden, het blijft overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond -3 graden. De oost- tot noordoostenwind is matig.

Morgen overdag is er meer bewolking dan vandaag. Zowel in het noorden als in het zuidoosten een kleine kans op een lichte natte sneeuwbui. Veel stelt dat niet voor. De middagtemperatuur ligt rond 4 graden. De noordoostenwind verandert weinig van kracht.

Vrijdag is het wisselend bewolkt en waait de oosten- tot noordoostenwind niet meer dan matig, kracht 3 tot 4. Het blijft vrijwel overal droog bij 3 graden in Groningen tot 5 in het zuiden. ’s nachts vriest het 1 tot 2 graden. Mocht er neerslag vallen zal dit een verdwaald vlokje sneeuw zijn.

Wegtrekkende ruggen van hogedruk boven het noorden van Europa worden steeds weer gevolgd door nieuwe. De blokkade blijft dan ook in stand waardoor zacht lenteweer voorlopig niet aan de orde is. Ook niet met Pasen. Zuidelijk van de grote rivieren wordt het 5 met wat geluk 6 graden, het noorden blijft met 3/4°C iets achter. ’s Nachts duikt het kwik steeds weer iets onder nul en de wind blijft uit het oosten tot noordoosten waaien. Het weerbeeld bestaat uit flinke perioden met zon, afgewisseld door wolkenvelden, behorend bij storingen zowel ten zuiden als oosten van ons land. Heel lokaal zou een sneeuwbuitje uit zou kunnen vallen. Vooral zaterdag is het rustig weer. Paasmaandag probeert zachtere lucht vanuit Frankrijk zich een weg naar ons land te banen. Dat zou natuurlijk een geweldige timing zijn. Het is echter maar de vraag of dit gaat lukken. Is er dan ergens zacht licht aan het eind van de tunnel? Nee, de blokkade van hogedruk handhaaft zich zeer waarschijnlijk ook na de Pasen waardoor de kans op een te koud weertype ook voor begin april groot is.

het weer

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn