Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en tropisch, vanavond kans op onweer.

02 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een hoog met zwaartepunt boven de Oostzee blijft nagenoeg de komende 48 uur op dezelfde plaats liggen. Een thermische vore boven Zeeland beweegt langzaam noordoostwaarts en ligt om 12 UTC van Terschelling via het midden van het land naar Midden-Brabant. Een thermisch laagje boven het midden van Frankrijk beweegt noordnoordoostwaarts en loopt op de vore in en beweegt later vanmiddag en vanavond geleidelijk over ons land noordoostwaarts en ligt in de avond boven het oosten van het land. Aan de voorzijde van de vore wordt met een zuidoostelijke wind zeer warme lucht aangevoerd met T850 hPa van 22 graden. Na passage van de vore draait de wind naar noordwest en wordt in de grenslaag minder warme lucht aangevoerd. Op de westflank van het thermische laagje bevindt zich een zwakke barokliene zone. Nadat het laagje ons land gepasseerd is verplaatst een hogedrukgebied zich morgen via Engeland richting de noordelijke Noordzee. De stroming in de grens draait van noordwest via noord naar noordoost in de avond.

Vandaag is er veel ruimte voor de zon, hier en daar kan wat sluierbewolking voorkomen. Verder is het tot de avond droog. Langs de zuidwestkust wordt het ongeveer 26 graden. Elders loopt de temperatuur uiteen van 32 graden op de Wadden tot lokaal 38 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidoostenwind. In Zeeland is de wind al gedraaid naar west, in de loop van de ochtend gebeurt hetzelfde in de overige westelijke provincies. Hierdoor koelt het daar wat af. Vanaf het begin van de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op een enkele regen- of onweersbui toe, hierbij kan ook hagel voorkomen. Lokaal kan ook veel neerslag in korte tijd vallen

In de nacht naar vrijdag is er met name in het noordoosten nog kans op een enkele onweersbui. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 17 graden langs de kust tot 22 graden in Limburg. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind.

Vrijdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima lopen uiteen van 24 graden op de Wadden tot lokaal nog 33 graden in Limburg. De zwakke tot matige wind is west en draait in de loop van de dag via noord naar noordoost.

Tussen een lagedrukgebied op de Oceaan en een hogedrukgebied boven het Europese vasteland wordt met een zuidelijke stroming continentaal tropische lucht aangevoerd. Met een zuidelijke stroming wordt er ook in de onderste niveaus weer zeer warme lucht vanuit Frankrijk aangevoerd, T850 hPa gaat zaterdagmiddag naar 22 graden. In de loop van zaterdag passeert een thermische vore ons land van zuidwest naar zuidoost. Zondag wordt met een zwakke westelijke stroming de warmste lucht naar het oost geduwd, maar omdat er zich gelijk weer een rug ontwikkelt boven onze omgeving blijft deze warme lucht dicht bij ons land in de buurt. Woensdag beweegt een lagedrukgebied via Engeland en het midden van de Noordzee richting het zuiden van Scandinavië, waarmee we (tijdelijk) in meer polaire lucht terecht komen. Verder blijft er vanaf halverwege volgende week boven Zuid-Europa een hoogterug aanwezig die zich zo nu en dan richting Midden-Europa probeert uit te breiden.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral zaterdag nog zeer warm. Verder is er kans op een lokale regen- of onweersbui. Vanaf zondag minder warm, maar nog steeds zomers.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 09 juli tot en met donderdag 16 juli

Rustig weertype met geregeld zon en af en toe een regen- of onweersbui. Vrij grote kans (ca. 60%) op temperaturen rond of boven normaal. Daarnaast is er een kleine kans op temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn