Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en tropisch warm.

25 augustus 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktTen oosten van een golvend koufront boven de Britse Eilanden is een gordel van lage druk aanwezig van Spanje naar het westen van Frankrijk. Vandaag beweegt deze gordel geleidelijk noordoostwaarts. De as hiervan bereikt vanmiddag de westkust en trekt in de nacht naar vrijdag verder het land op. Dit maakt de weg vrij voor het golvende koufront, dat vrijdagavond het noordwesten van het land bereikt. Dit noordoost-zuidwest georiƫnteerde koufront trekt nog iets verder en stagneert dan.

De afkoeling in de nachten wordt onderschat, terwijl overdag EC en in mindere mate Hirlam niet warm genoeg zijn. Harmonie doet dit laatste beter, maar heeft dan weer het probleem dat de maxima op sommige plekken te hoog zijn door een te droge modelbodem. Er bestaat op deze termijn nog enige onzekerheid over hoever het koufront weet door te komen, maar de verschillen zijn in de nieuwste runs wel kleiner geworden.

Vandaag is het zonnig en op de meeste plaatsen tropisch warm. De maxima lopen uiteen van 27 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 34 graden in het zuidoosten van het land. De wind is op veel plaatsen zwak en zuidoostelijk. In de loop van de middag wordt de wind langs de westkust noordwestelijk.

Neerslag:

Vooral nabij de golftop(pen) in het koufront buiige regen en kans op een onweersbui. Veel verdampt onderweg. Convectieve modus multicel.

In de nacht naar vrijdag is het (vrijwel) onbewolkt en ligt de minimumtemperatuur rond 19 graden. De wind is zwak en waait meest uit een zuidelijke richting.

Vrijdag begint zonnig, maar in de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe. In de kustgebieden is er een kleine kans op een spat regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 24 graden vlak aan zee tot 34 in het zuidoosten van het land. De wind wordt noordwestelijk en is zwak tot matig.

Een hoogterug strekt zich uit vanaf het Middellandse Zeegebied naar Oost-Europa. Aan de westflank hiervan bevindt zich de scheidingslijn tussen de warme en de koelere lucht in de vorm van een golvend koufront. De hoogterug neemt in betekenis af, waardoor in de nacht naar maandag het koufront kan passeren. Hierna hebben we te maken met een golvende straalstroom waarin van tijd tot tijd frontale systemen ons land passeren. De amplitudes van de golven zijn niet al te groot. Aan het einde van de periode wordt het tropische systeem Gaston ingevangen door de straalstroom.

Vooruitzichten

In het weekend nog warm en een toenemende kans op een (onweers)bui. Na het weekeinde eerst nog een bui en normale maxima, maar geleidelijk weer droog, meer zon en oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 01 september tot en met donderdag 08 september

Maxima veelal tussen 20 en 25 graden en circa 40% kans op neerslag.

Ten opzichte van de vorige runs zien we nu grotere neerslagkansen op zondag en zijn de verwachte temperaturen lager. In eerdere runs bleef de neerslag ten westen van ons land en eigenlijk is er sprake van maar een kleine oostwaartse verschuiving. De onzekerheid als gevolg van het feit dat zo’n kleine verschuiving het verschil uitmaakt tussen droog/nat en warm/iets minder warm zien we ook terug in een iets bredere pluim in het weekeinde. Op de langere termijn zien we de afwisseling van ruggen en troggen terug in de pluim, met met name halverwege volgende week een duidelijke rug. Ook in de EC-clusterscenario’s komt dit wisselende beeld steeds naar voren.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn