Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en vrij warm, morgen enkele buien

06 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven Polen heeft een uitloper tot boven onze omgeving, de rugas ligt net ten noorden van ons land. De rugas verplaatst zich langzaam noordwestwaarts de Noordzee op terwijl lagedruk zich verplaatst van Italië naar het zuiden van Duitsland. Met een oostelijke stroming wordt geleidelijk nog iets warmere lucht aangevoerd. Dinsdagmiddag komt het (vlakke) laag boven het westen van Duitsland te liggen.Een hoogte trog boven Frankrijk transformeert geleidelijk naar een hoogtetrog er trekt geleidelijk noordwaarts om dinsdagavond over ons land te trekken. Aan de voorzijde van deze hoogtetrog bevindt zich een PVA maximum, hetgeen de onstabiliteit verhoogt. Er ontstaat een op 850 hPa een theta-w tong en een zone met meer bewolking met ook buiige neerslag, deze zone activeert in de middag en avond boven het oosten en noordoosten van het land.

Het is vandaag zonnig en droog. Er ontstaan wel enkele stapelwolken en in de middag kan er zeer lokaal een bui voorkomen. De temperatuur loopt vanmiddag op naar 20 tot 25 graden, vlak langs de kust is het bij wind van zee frisser. De wind is in de ochtend zwak uit richtingen tussen noord en oost, in de middag neemt de wind vooral langs de westkust toe naar matig, kracht 3 tot 4.

Komende nacht is het in een groot deel van het land helder en droog. In het zuiden is er meer bewolking en kan er een bui voorkomen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 graden in noorden en 13 graden in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Morgen hebben we een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. In de middag ontstaan er enkele buien, mogelijk ook met onweer en hagel. De kans daarop is het grootst in het oosten en noorden van het land. De maximumtemperatuur ligt wederom tussen de 20 en 25 graden. De oost- tot noordoostenwind is overwegend matig, rond kracht 3. (Bron: KNMI)

Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden trekt woensdag en donderdag noordoostwaarts naar de Noorse Zee. Het bijbehorende koufront (dubbelconstructie) passeert woensdagmiddag en avond ons land, waarna er weer koelere polaire lucht het land binnenstroomt. Een secundaire lagedrukkern trekt donderdag over het midden van de Noordzee oostwaarts. In het weekeinde breidt een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich weer uit tot over de Midden-Europa en stabiliseert de atmosfeer weer. Na het weekeinde trekt de hogedrukuitloper zich weer terug en verschijnt er een hoogtelaag in de buurt van de Britse Eilanden. Later volgende week wordt de positie echter onzeker.

Vooruitzichten

Woensdag nog vrij zacht met later op de dag perioden met regen of buien. Vanaf donderdag beduidend koeler met temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde. Verder wisselend bewolkt met af en toe een bui.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn