Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm, in het noorden koeler.

15 april 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktOns land bevindt zich in een zuidwestelijke stroming in een brede warme sector. Vanaf vanavond bouwt zich boven de Britse Eilanden en hogedrukgebied op welke een uitloper krijgt over onze omgeving. Een NO-ZW georiënteerd koufront dat vanochtend nog boven het Noordwesten van de Britse Eilanden ligt bereikt later vanmiddag het noordwesten van de FIR, en ligt in de avond O-W georiënteerd boven het noorden van het land. Het front beweegt vervolgens zeer langzaam zuidwaarts en ligt donderdagmiddag ergens boven het midden van het land. Het front wordt steeds zwakker door de genoemde drukstijgingen. Het zuiden van het land blijft nog tot en met de nacht naar vrijdag in de warme lucht.

Na een ochtend met lokaal nevel wordt het vandaag een droge en zonovergoten dag. De maximumtemperatuur varieert van 15 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuidoosten van het land. In de middag koelt het in de noordelijke kustgebieden af. De zuidwestenwind is matig, in het noorden en noordoosten af en toe vrij krachtig. Vanmiddag draait de wind naar het westen, in de avond naar het noordwesten en neemt dan af naar zwak tot matig.

Vanavond raakt het in het noorden van het land bewolkt en komende nacht kan daar soms wat lichte regen vallen. In het zuiden blijft het nog lang helder. De minima liggen tussen lokaal 3 graden in het noorden en 7 graden in het zuiden. De zwakke tot matige wind komt uit richtingen tussen noord en noordoost.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking, maar vooral het uiterste noorden en zuiden maken kans op wat zon. In de avond kunnen er in het zuiden van Limburg enkele buien tot ontwikkeling komen, daarbij is een kleine kans op onweer. De temperatuurverschillen zijn groot: in het zuiden van Limburg kan het nog 20 graden worden, terwijl het kwik in het uiterste noorden bij 10 graden blijft steken. De noordoostelijke wind is meest matig, in de middag langs de zuidwestkust vrij krachtig.

Een blokkade ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden met aan de grond het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland. Met een overwegend noord tot noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Frontale systemen blijven buiten ons aandachtsgebied. Deze situatie lijkt zich in ieder geval tot halverwege volgende week te handhaven.

Vooruitzichten

Droog en tamelijk zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal.

Do Vr Za Zo Ma Di
Zonneschijn (%) 30 50 70 50 70 60
Neerslagkans (%) 30 10 10 10 10 10
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/2 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 4 3/4 2/3 2/3 3/5 2/5
Middagtemperatuur (°C) 13/17 11/12 12/13 11/13 12/15 12/16
Windrichting NO N NO N N NO
Windkracht (bft) 3 4 3 3 3 3

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn