Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm, maandag geleidelijk meer bewolking.

08 mei 2016 door Jannes Wiersema

36Een hogedrukgebied boven de Oostzee en een lagedrukgebied ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland veranderen weinig van plaats. Dit zorgt voor een zuidoostelijke aanvoer van droge continentale lucht.

Hirlam komt met lage ST tegen de Engelse oostkust, actueel niets te zien. Buiensignaal voor zondagmiddag en maandagavond nu in alle modellen, aandachtspunt.

Vrij zonnig en meest droog. Op veel plaatsen komt de middagtemperatuur weer net boven de 25 graden uit. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Neerslag:

Boven België zijn wat lichte buitjes tot ontwikkeling gekomen. Mogelijk dat er in Zeeland nog een druppel valt. Vanmiddag en ook later op maandag middag/avond kleine kans op een bui(tje).

In de nacht van zondag op maandag is het helder en droog. De minimumtemperaturen liggen rond de 14 graden en de wind neemt tijdelijk iets af.

De maandag begint zonnig, maar van het zuiden uit neemt de bewolking toe. In de late middag kan er langs de Belgische grens een bui ontstaan. Er staat een matige, langs de Wadden vrij krachtige wind bij maximumtemperaturen van rond de 25 graden.

Het hogedrukgebied boven het Oostzeegebied verliest langzaam zijn invloed op het weerbeeld in het aandachtsgebied. Het lagedrukgebied nabij het Iberisch Schiereiland beweegt langzaam noordoost en vanuit het hoge noorden komt tegen het einde van de week een laag naar het zuiden afzakken. Boven Scandinavie zien we dan op hoogte een trog uitdiepen en er komt in onze omgeving een noord- noordwestelijke stroming op gang. Hiermee wordt significant koudere lucht aangevoerd. De trog boven Scandinavie wordt in de meeste scenario’s in de loop van de volgende week meer naar het westen geprojecteerd, hierdoor wordt de stroming meer westelijk en lijkt de temperatuur geleidelijk weer iets, (maar niet helemaal) uit het dal te klimmen. De overgang van warm naar een stuk kouder, begin deze week zal waarschijnlijk niet geheel ongemerkt gebeuren. Op woensdag zien we behoorlijk hoge cape waardes met daarbij een sterk neerslag signaal.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 26 graden. Vanaf dinsdag toenemende kans op een regen- of onweersbui en geleidelijk iets koeler, tegen het eind van de periode zelfs koud.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 15 mei tot en met zondag 22 mei

Redelijk rustig weertype met af en toe zon maar zeker ook kans op een bui. De temperatuur ligt onder het langjarig gemiddelde.

De consistentie tussen de EPS-leden wordt in de loop van de komende week iets minder, hoewel de temperatuur terugval in het midden van deze week door vrijwel alle leden wordt aangegeven. Het lijkt er dan ook op dat we een vrij koel, zo niet koud, pinksterweekeinde tegemoet gaan. Wat neerslag betreft zou het enigszins kunnen meevallen. In week 2 zien we wat de temperatuur betreft alle leden weer een langzaam stijgende lijn zien. Vanaf dinsdag zien we de kans op een enkele regen- of onweersbui van het zuiden uit toenemen, de neerslagkans op dinsdag en woensdag zelfs 60-80%. Voor de periode na volgend weekeinde zien we dat de meeste leden voor een meest westelijke stroming gaan kiezen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn