Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm zomerweer.

22 augustus 2015 door Jannes Wiersema

34Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Baltische Staten verplaatst geleidelijk naar Finland. Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland blijft vrijwel op de zelfde plaats liggen en vult langzaam op. Onder invloed van een inkomende hoogtetrog activeert de bijbehorende frontale zone en ontwikkelt zich een laag boven de Golf van Biskaje. Dit laag trekt vervolgens via Bretagne en het zuidwesten van Engeland naar Ierland, alwaar het zondagavond aankomt. Het bijbehorende koufront trekt in de nacht naar maandag tezamen met een frontale vore van zuid naar noord ons land. Voordat het koufront ons bereikt neemt de oost- tot zuidoostelijke stroming in kracht toe waarmee warme, en geleidelijk ook drogere lucht wordt aangevoerd.

Vandaag is het zonnig en droog, al zijn er vanmorgen in het westen wel enkele wolkenvelden en kan er vanmiddag af en toe sluierbewolking overtrekken. Het wordt zomers warm met een middagtemperatuur ongeveer 27 graden. Er staat een matige zuidoostenwind.

Komende nacht is het helder en droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden. De oostenwind is matig, aan zee en in het IJsselmeergebied vrij krachtig.

Morgen overdag schijnt de zon volop. Aan het einde van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit toe. In de avond volgen regen- en onweersbuien. In de noordelijke helft van het land blijft het tot het einde van de avond droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 24 graden in het noorden en 27 graden in het zuiden. De vlagerige oost- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, in het Waddengebieden en in het IJsselmeergebied af en toe krachtig.

Een omvangrijk hogedrukgebied boven Scandinavie en Oost-Europa verliest zijn invloed op het weer in Europa. Tegelijkertijd leeft de depressieactiviteit boven West-Europa flink op. Nadat er in de nacht naar maandag een frontaal systeem over ons land trekt trekt een actieve randstoring via Het Kanaal richting het midden van de Noordzee, alwaar het dinsdag aankomt. In ded nacht naar woensdag passeert er nog een tweede randstoring. Gedurende de rest van de week zien we boven onze omgeving een stevige zuidwestelijke stroming tussen een omvangrijk laag zuid van IJsland en een hogedrukgebied boven Centraal-Europa. We bevinden ons dan wel aan de warme zijde van het polaire front. Pas in het volgende weekeinde lijkt het hele patroon wat oostwaarts op te schuiven waardoor de in de polaire lucht geraken.

Vooruitzichten

Tot en met woensdag grote kans op buien en soms veel wind bij temperaturen rond normaal. Later in de week meer zon en opnieuw warmer.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 29 augustus tot en met zaterdag 05 september

Aanvankelijk nog overwegend droog en vrij warm zomerweer, later geleidelijke overgang naar een weertype met normale temperaturen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn