Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm

07 juni 2013 door Jannes Wiersema

Onder invloed van hogedruk ten noordwesten en lagedruk ten zuidwesten van het aandachtsgebied wordt droge lucht aangevoerd, die onstabiel (droogadiabatisch) wordt tot 5000-6000 voet. Van het noorden uit wordt geleidelijk iets koelere en vochtigere lucht aangevoerd (zichtbaar in dauwpunten, wolkenwater en thetaw850), die ons morgen bereikt. Een hoogtelaag nabij de Noorse westkust trekt oostwaarts, waarbij een trog zuidwaarts uitzakt en morgenmiddag boven het westen van Nederland komt te liggen.

Het is meest zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14 graden op de Wadden tot plaatselijk 27 graden in het zuidoosten. De wind is noordoostelijk en is overwegend matig. Langs de kust is de wind matig tot vrij krachtig en in de middag noordelijk, waardoor de temperatuur hier enkele graden daalt.

Vannacht komen er vooral in het noorden enkele wolkenvelden voor en de minimumtemperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden. Er staat een matige noordoosten wind.

Morgen overdag komen er vooral in het noordwesten en noorden enkele wolkenvelden voor, maar het blijft droog. Elders is het vrij zonnig.

Bij een nog steeds matige noordoostenwind loopt de middagtemperatuur uiteen van 14 graden op de Wadden tot 25 graden in het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag boven Noorwegen en Zweden trekt oostwaarts. Bijbehorende trog zakt vangt een hoogtelaag in boven Zuid-Europa. Dit geheel trekt verder weg en dan komt Nederland onder een hoogterug terecht. In de tweede helft van volgende week wordt de invloed van een laag boven de Atlantische Oceaan groter en passeert een frontaal systeem. Hierachter bouwt echter al snel weer een gordel van hogedruk op vanaf het Iberisch Schiereiland richting de Baltische staten.

Vooruitzichten

Aanvankelijk droog en temperaturen onder normaal. Halverwege de week maxima rond of iets boven normaal en toenemende neerslagkansen.

het weer

vrijdag 14 juni tot en met vrijdag 21 juni

Grote kans op middagtemperaturen rond of iets onder normaal, met iedere dag circa 40% kans op regen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn