Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en zeer warm.

05 september 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktHet centrum van een hogedrukgebied ligt boven de Oostzee met een zuidwaarts gerichte rug tot over Griekenland. Nabij de Faroereilanden ligt een lagedrukgebied met een eveneens zuidwaarts gerichte vore tot over het Siberisch Schiereiland. Tussen beide systemen wordt boven ons aandachtsgebied de stroming meer zuidelijk en de aangevoerde lucht is warm en tamelijk droog. In de vore is afgelopen nacht een aparte kern van lagedruk ontstaan in de omgeving van Normandie. Daarvandaan trekt dit laag verder noordwaarts en wordt vanavond in de omgeving van Londen verwacht en trekt dan daarvandaan verder de Noordzee op waar het vrijdagmorgen aankomt. Dit laag heeft dan nog wel een vore tot over het westen van Frankrijk waarin een nieuwe lagedrukkern ontstaat die dan vrijdag in de loop van de middag boven het zuidwesten van ons land aankomt. Een koufront, behorend bij het eerdergenoemde IJslandse laag komt maar heel langzaam naderbij en ligt vrijdagavond nog ten westen van ons land.

Op de meeste plaatsen is het helder en droog. In het noordoosten ontstaat lokaal laaghangende bewolking en mogelijk een enkele ondiepe mistbank. Bij een zwakke oostelijke wind daalt de temperatuur naar ongeveer 16 graden.

Overdag is het ronduit zonnig en wordt het erg warm. De temperatuur loopt in de middag uiteen van 26 graden in het noorden tot 31, lokaal zelfs 32 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidoostenwind.

In de nacht naar vrijdag is het helder. De minima liggen rond 16 graden. De wind is zwak uit een zuidelijke richting.

Vrijdag begint zonnig en de temperaturen lopen in de oostelijke helft van het land op naar tropische waarden van boven 30 graden. In de westelijke helft van het land gaat de wind van zee waaien en daar stroomt dan minder warme lucht binnen. In de middag wordt het er een graad of 22. Geleidelijk aan komt er ook wat bewolking opzetten en later op de dag is een enkele (onweers)bui niet uit te sluiten. De zwakke tot matige wind is meest zuid tot zuidoost, in het westen van het land wordt de wind enige tijd zuidwest tot west. (Bron: KNMI)

In de bovenlucht is een hogedrukgebied aanwezig boven Centraal Europa. In de omgeving van IJsland ligt een laag. Dit laag trekt oostwaarts maar zakt daarbij tegelijkertijd ook flink uit met een afsnoering tot gevolg. Vrijdag wordt dit afgesnoerde hoogtelaag net zuid van Ierland verwacht. Daarvandaan draait het over de Britse Eilanden richting naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland waar het na het weekeinde arriveert. In het grondpatroon zien we in eerste instantie een zuidelijke stroming boven ons aandachtsgebied meet aanvoer van droge, warme lucht. Hierin ontstaat vrijdag een thermisch laag boven Frankrijk. Dit laag trekt noordwaarts over of net west van ons land langs waarna het cyclonaal afbuigt richting Britse Eilanden. Het bijbehorende koufront passeert zaterdag ons land en gaat boven Duitsland stagneren. In de loop van de nieuwe week breidt een uitloper van het Azorenhoog zich uit tot over de Britse Eilanden waarna het daar een aparte kern vormt. Deze kern trekt later in de week over ons aandachtsgebied naar de Baltische Staten. Hierna breidt het Azorenhoog zich opnieuw uit tot over de Britse Eilanden.

Vooruitzichten

Perioden met zon maar ook af en toe bui. Middagtemperaturen rond de normale waarde van 19 graden.

donderdag 12 september tot en met donderdag 19 september

Grote kans op een rustig en meest droog weertype met temperaturen rond de normale waarde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn