Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en zeer warm.

19 juli 2016 door Jannes Wiersema

36Een hogedrukgebied met één van de zwaartepunt boven Nederland trekt oostwaarts en wordt middag boven Duitsland verwacht. Met het oostwaarts bewegen van het hoog wordt de stroming zuid tot zuidoost wordt tropische lucht aangevoerd. Zuid van IJsland is een lagedrukgebied aanwezig en deze is vrijwel stationair. Het bijbehorende koufront bereikt woensdag de Britse Eilanden en trekt langzaam oostwaarts. Voor het front is een vore van lagedruk aanwezig waarin een aparte kern ontstaat. Deze lagedrukkern trekt van de Golf van Biskaje over het westen van Frankrijk naar Engeland. Een bijbehorende trog bereikt woensdag in de tweede helft van de middag het zuidwesten van ons land en verplaatst zich noordwaarts en ligt om 18 UTC (met Thetaw850=18C) over onze oostgrens.

De modellen lopen de eerste 36 uur wat synoptische ontwikkelingen betreft niet of nauwelijks uiteen. Wat wind betreft zien we wat verschillen ontstaan boven de Noordzee waarbij Harmonie00 nog steeds langs de Engelse Oostkust een veel sterker windveld laat ontstaan dan de andere modellen. Dit is te wijten aan de outflow van de berekende zware buien boven Engeland (mogelijk door te sterke opwarming boven Engeland) die Harmonie laat zien. Woensdag gebeuren met de vore vreemde dingen die nog niet te verklaren vallen; zoals neerslag die niet in de vore maar in een soort trekrug valt.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Het is zonnig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 24 graden op de Waddeneilanden tot 31 graden in het zuiden van het land. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht naar woensdag is er geen bewolking en daalt de temperatuur naar waardes rond de 19 graden. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Woensdag overdag is er in eerste instantie veel zon en loopt de temperatuur op veel plaatsen snel op naar tropische waarden. Lokaal kan het 33 graden worden. In de loop van de middag komt er vanuit het zuidwesten meer bewolking en neemt de kans op een bui toe. Met name in de noordoostelijke helft is er in de avond kans op een zwaardere bui waarbij onweer kan voorkomen. De matige wind die in de ochtend zuidoost is, draait in de loop van de middag naar zuid tot zuidwest. Aan de kust wordt de wind (vrij) krachtig.

Een hogedrukgebied boven ons land verplaatst zich de komende twee dagen naar het oosten, hetgeen zorgt voor een zuid(oost)elijke aanvoer van tropische lucht. Onderwijl krijgt verplaatst een thermisch laag boven de Golf van Biskaje noordwaarts richting Zuid-Engeland en krijgt een verbinding met een sturend laag boven de Britse Eilanden. Het thermisch laag heeft een trog richting ons land. Deze trog trekt woensdag overdag van zuid naar noord over ons land. Het sturende hoogtelaag, ten noordwesten van de Britse Eilanden lijkt vrijwel stationair en wordt af en toe van het westen uit versterkt door een nieuw hoogtelaag. Het betekent dat ons land meestentijds te maken krijgt met een zuidwestelijke aanvoer. Soms is de aanvoer aan de noordoostflank van het Azorenhoog hoog, vaak is de aanvoer aan de zuidoostkant van een laag in de buurt van Groot-Brittannië. Het betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen, maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van anti-cyclonaliteit (uitlopers van het Azorenhoog). Het stromingspatroon varieert tussen meridionaal en zonaal en de stromingsrichting varieert meestentijds tussen zuidwest en west

Vooruitzichten

Rustig zomerweer. Af en toe zon en met uitzondering van het weekeinde iedere dag kans op een bui. De middagtemperaturen ruim boven de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 26 juli tot en met dinsdag 02 augustus

Kans van ca. 60% op licht wisselvallige weertype met maxima rond de langjaargemiddelde waarden.

Tot en met het komende weekeinde is de spreiding in de temperatuurpluim klein en wijken de meesten EPS-leden weinig van elkaar af. De overgang naar iets minder warm weer laten de meeste EPS-leden ( inc. de “Oper” en “Contol”) vrijwel geruisloos gaan. Er zijn een paar EPS-leden die woensdag neerslag berekenen tussen15 en 35 mm. Na de overgang lijkt een stabilisatie op te treden tot en met het weekeinde. Na komend weekeinde zien we de meerderheid van EPS-leden neerslaghoevelheden bereken en gezien de CAPE waarden is de neerslag afkomstig van buien

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn