Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en zeer warm.

24 augustus 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktAan de westflank van een hoogterug van Spanje naar Duitsland wordt zeer warme lucht aangevoerd. Een golvend frontaal systeem ligt boven de Britse Eilanden en wordt morgen van het zuiden van Noorwegen naar het zuidwesten van Engeland verwacht. Daar komt het dan vrijwel stil te liggen. Voor het front uit ontstaat een noordwestwaarts gerichte vore die morgenavond net ten westen van ons land stil komt te liggen. Doordat de hoogterug kantelt richting Polen kan het golvende polaire front dichterbij komen, maar komt niet verder dan het noordwesten van de FIR.

Vandaag is het zonnig. De middagtemperaturen komen uit tussen 27 graden op de Wadden en 33 graden in het zuiden en zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit een hoofdzakelijk zuidoostelijke richting.

Waarschuwing land 0 new Kaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht koelt het onder een wolkeloze hemel af tot ongeveer 17 graden, in de kustgebieden enkele graden hoger. De zuidoostelijke wind is zwak.

Morgen overdag is het opnieuw zonnig en op de meeste plaatsen tropisch warm. De maxima lopen uiteen van 27 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 34 graden in het zuidoosten van het land. De wind is op veel plaatsen zwak en zuidelijk. In de loop van de middag wordt de wind langs de kust matig en noordelijk.

Ons land bevindt zich aan de oostflank van een hoogterug, die langzaam oostwaarts trekt. Er wordt steeds warmere lucht aangevoerd. T850 stijgt naar waardes van circa 19/20 graden, Het golvende polaire front ligt van Zuid-Engeland naar Zuid-Zweden en komt pas zondagavond en in de daaropvolgende nacht door. Hierna wordt de warme lucht verdreven en de stroming zonaal. Aan het einde van de maand bouwt er weer een hoogterug op.

Vooruitzichten

Vrij zonnig en warm tot zeer warm. Maandag afkoeling en toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 31 augustus tot en met woensdag 07 september

Maxima tussen 20 en 25 graden en neerslagkansen van circa 40%.

De relatieve nabijheid van het polaire front zorgt eind deze week voor enige onzekerheid. In de huidige operationele run blijven we in de warme lucht, maar een minderheid van de oplossingen laat het front dichterbij komen. De overgang naar koeler weer lijkt zonder al te veel problemen te gaan verlopen. De CAPE-waardes liggen voor doorkomst van het front vrij hoog, maar de neerslagkansen zijn tegelijkertijd klein (er is een eveneens hoge CIN). Vanwege de negatieve bias van ECMWF in omstandigheden met instraling, is het niet ondenkbaar dat er vanaf woensdag in het zuidoosten 5 dagen op rij volgen met maxima boven 30 graden. Bovendien zien we in het EPS hoge kansen op minima boven 18 graden op vrijdag, zaterdag en zondag.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn