Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig. In het zuidoosten later meer bewolking

01 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hoog boven de Noordzee trekt oostwaarts en houdt een uitloper boven de Noordzee, donderdag vormt zich opnieuw een hogedrukkern boven de Vissersbank

Nabij de as van een zich over de Noordzee uitstrekkende zone van hogedruk is het tijdens de afgelopen nacht in vooral het noorden sterk afgekoeld. Leeuwarden kwam uit op -3,0º en op klomphoogte werd het daar -5,0 en in het Groningse Winsum -5,7º. Medewerker Jan Hofman zag in Winsum in sommige sloten ijs.(bron: jan Visser)

Vandaag is het overwegend zonnig. In het uiterste zuidoosten komt hogere bewolking voor. Later in de middag en in de avond breidt deze bewolking zich naar het noorden uit. In de avond is er in Limburg kans op wat regen. De maximumtemperatuur ligt tussen 13 graden in het waddengebied en 18 in het zuidoosten. Er staat een matige noordoostenwind, die in het zuidwestelijk kustgebied in de middag aantrekt tot vrij krachtig.

Vannacht is het op veel plaatsen bewolkt. In het zuiden valt er af en toe wat regen. De minimumtemperatuur ligt tussen 4 graden in het noordoosten en 11 in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is matig.

Morgen is er veel bewolking en van tijd tot tijd valt er wat regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden van het land tot 18 graden in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is matig, in het waddengebied vrij krachtig. (Bron: KNMI)

We bevinden ons de gehele periode in een westelijke of zuidwestelijke achtergrondstroming. Aan de grond verkeren we meestal onder invloed van een gordel van hogedrukgebieden die zuidwest-noordoost boven West Europa ligt. Op 4 mei passeert een koufront. Daarna trekt een hogedrukcel van uit het Azorenhoog noordoostwaarts over onze omgeving (5 mei) naar het noordwesten van Rusland. Hierdoor wordt de stroming zuidoostelijk. Op 10 mei passeert het koufront van een sturend laag bij IJsland.

Vooruitzichten

Overgang naar rustig voorjaarsweer met zonnige perioden.

het weer

De verdere vooruitzichten:

Eerst vrijwel droog met temperaturen meestal rond of boven normaal, later wat grotere kans op neerslag met temperaturen rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn