Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig lenteweer.Maar in het Noorden eerst ook wolkenvelden

14 april 2015 door Jannes Wiersema

30Het centrum van een hogedrukgebied boven het oosten van Frankrijk en zuiden van Duitsland beweegt richting het Middellandse Zeegebied. Met een zuidwestelijke stroming komt zachtere lucht ons land binnen.Restanten van een zwak warmtefront boven het noordoostelijk deel  beweegt noordoostwaarts. In de loop van woensdagmiddag komen we eerst in een zadelgebied terecht om in de avond onder invloed te komen van een uitloper van een hoog west van Ierland. Aan de noordflank van deze uitloper komt in de loop van woensdag van het noordwesten uit een koufront binnen, maar zal de activiteit ervan er steeds verder uit gaan.

In het noordoosten van het land zijn er vanochtend eerst nog wolkenvelden. Verder wordt het een droge zonnige dag. Wel is er een kleine kans dat in een smalle kuststrook mist van zee komt binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 12 graden op de Waddeneilanden tot 21 in het zuidoosten van het land. Daar waar mist van zee binnendrijft daalt de temperatuur naar circa 10 graden. De zuidenwind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig, langs de kust vrij krachtig. In de middag is de wind bovendien erg vlagerig.

De komende nacht is het onbewolkt, in het noordwestelijk kustgebied is er nog steeds een kleine kans op mist. De minima komen uit tussen 6 graden in het noordoosten en 9 graden in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag schijnt de zon volop en de maximumtemperatuur varieert van 16 graden op de Wadden tot lokaal 24 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, in het noorden en noordoosten af en toe vrij krachtig. 

Vanaf donderdag ontwikkelt zich een blokkade boven de Britse Eilanden. Aan de grond komt het centrum van het hoog in de omgeving van Schotland te liggen. Met een overwegend noordoostelijke stroming wordt vrij droge polaire lucht aangevoerd. Na het weekeinde beweegt het centrum van het hoog iets westwaarts en weet een koufront vanuit het noorden ons land te bereiken. Gedurende de rest van de week bevindt het hoog zich west van de Britse Eilanden en weten zo nu en dan storingen ons land te bereiken.

Vooruitzichten

Overgang naar droog en zonnig lenteweer met temperaturen rond normaal.

Wo Do Vr Za Zo Ma
Zonneschijn (%) 90 40 70 70 50 50
Neerslagkans (%) 0 30 10 10 10 10
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0/1 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 7 6/7 3/4 2/3 2/4 3/5
Middagtemperatuur (°C) 22 12/14 11/12 12/14 12/14 11/15
Windrichting ZW NO NO NO NO N
Windkracht (bft) 4 3 3 3 3 3

(Bron: KNMI)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn