Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

zonnig, maar ook een stevige oostenwind.

29 september 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied over Noorwegen en Zweden heeft een uitloper via Denemarken naar Polen. Rond een secundair laag in de Golf van Biskaje cirkelen een groot aantal fronten, die allemaal stuk lopen in de hoogterug die vanaf Schotland over Belgiƫ naar de Alpen ligt. Het aandachtsgebied bevindt zich in een stevige oost- tot zuidoostelijke stroming waarmee droge lucht wordt aangevoerd. Boven het westen van Frankrijk geven deze fronten overigens aardig wat onstabiliteit in de vorm van actieve buien. Hoewel deze storingen langzaam iets noordwaarts opkruipen blijven ze de komende dagen nog duidelijk ten zuiden van ons land. Wel trekken er flink wat hoge wolkensluiers over met name zuidelijk Nederland. Met het langzaam opdringen van de randstoringen boven west Frankrijk neemt de luchtdrukverschillen boven ons land geleidelijk nog iets verder toe.

Vandaag is het vrijwel overal zonnig, maar in het zuiden is er soms ook sluierbewolking aanwezig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden van het land. Er staat een stevige oostenwind. Boven land neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig, kracht 4 of 5, aan zee en op het IJsselmeer is de wind nog steeds vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

Gedurende de nacht van zondag op maandag is het helder. De minimumtemperatuur loopt uiteen van een graad 6 in het oosten tot 10 graden aan de kust. De oostenwind is matig, 3 tot 4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Maandag overdag zijn er flinke zonnige perioden, al ontstaan er in de loop van de dag ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noordoosten tot 18 graden in het zuiden van het land. De oostenwind blijft matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich maandag aan de oostflank van een opbouwende hoogterug boven de Britse Eilanden. De hoogterug trekt langzaam oostwaarts en trekt woensdag over ons land. Tot en met de passage van de hoogterug weten storingen nauwelijks tot onze omgeving door te dringen. Pas vanaf donderdag, als de rug gepasseerd is, krijgen frontale storingen de gelegenheid om tot onze omgeving door te dringen. Tijdens het volgende weekeinde trekt een opvullende hoogterug richting onze omgeving. Tegen het einde van de run, vanaf maandag 7 oktober lijkt zich opnieuw hoge druk tot boven onze omgeving uit te breiden.

Vooruitzichten

Eerst veel zon en droog. Later in de week waarschijnlijk hogere temperaturen, maar ook toenemende kans op regen of buien.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 06 oktober tot en met zondag 13 oktober

Vrij grote kans (60-70%) op een spoedige overgang naar overwegend droog weer met temperaturen rond of enkele graden boven normaal. Ook een 30-40% kans op aanhoudend wisselvallig weer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn