Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig, tropisch warm met in de avond kans op stevig onweer.

05 juni 2015 door Jannes Wiersema

37Een diep laag ten noordwesten van Ierland trekt langzaam noordoostwaarts. Een warmtefront trekt verder noordwaarts. Hierdoor wordt de aangevoerde lucht warmer en vochtiger. Een tweede warmtefront boven Belgie trekt noordwaarts en passeert vanochtend van noord naar zuid het land. In de warme sector manifesteert zich vlak voor het koufront uit een thermische vore. Deze bereikt rond 12 UTC het zuidwesten en verlaat aan het einde van de avond het oosten. In de nacht naar zaterdag volgen de twee koufronten, waarachter op zaterdag al weer sprake is van flinke drukstijgingen met de opbouw van een uitloper van een hoog boven de Atlantische Oceaan. Vooral in de genoemde warme sector is de aangevoerde lucht zeer vochtig en warm en dit kan resulteren in flinke convectie met onweersbuien.

Vandaag wordt een warme en zonnige dag waarbij het op veel plaatsen met ruim 30 graden tropisch warm wordt. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. Er staat er een matige zuidoostenwind.

Vanaf het einde van de middag neemt in het zuidwesten de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. Bij deze buien zijn hagel en (zware) windstoten mogelijk. Deze buien trekken in de avond verder noordoostwaarts over het land. Hoe dit precies zal gaan verlopen is nog behoorlijk onzeker.

In de nacht naar zaterdag trekken de (onweers)buien naar Duitsland weg. Wel is het bewolkt en nog steeds zijn er buien mogelijk, waarbij onweer kan voorkomen. De temperatuur ligt tussen de 14 graden in het westen en 17 graden in het oosten van het land. De wind is westelijk en zwak tot matig.

De zaterdag begint bewolkt en er kan in de ochtend in het oosten nog wat regen vallen. Vanuit het westen klaart het in de loop van de ochtend op. In de middag zijn er overal flinke perioden met zon. De middagtemperatuur wordt 17 tot 23 graden. De meest matige wind komt uit het westen.

Aan de westflank van een hoogterug boven centraal-Europa is de bovenluchtstroming zuidwestelijk. In de loop van de periode kantelt deze hoogterug en wordt meer en meer west-oost georiƫnteerd ten zuiden van het aandachtsgebied. Hierdoor wordt de bovenluchtstroming zwak westelijk. Aan de grond zien we een hoog boven de Atlantische Oceaan met een uitloper boven onze omgeving. Aan het einde van komende week lijkt deze uitloper zich wat terug te gaan trekken waardoor de stroming meer noordelijk wordt.

Vooruitzichten

Perioden met zon en droog.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 12 juni tot en met vrijdag 19 juni

Grote kans op een rustig weertype met tamelijk lage neerslagkansen. De temperatuur verwachting is erg onzeker doordat kleine verschillen in het stromingspatroon grote gevolgen zullen hebben voor het temperatuurverloop.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn