Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig, warm, vanuit het zuiden bewolking, Dinsdag een enkele (onweers)bui.

09 mei 2016 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied boven de Oostzee verliest langzaam zijn invloed op ons weerbeeld. Een lagedrukgebied ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland veranderd nauwelijks van plaats. Dit zorgt voor een zuidoostelijke aanvoer van droge continentale lucht. Een secundaire kern die later vandaag uitdiept boven Bretagne, draait om het sturende laag, via zuid Engeland en Ierland, naar het westen. Het bijbehorende frontaal systeem nadert vanuit het zuiden en wordt dinsdag middag, west-oost georiënteerd, boven België verwacht. Een daar vooruit lopende trog wordt dinsdagochtend boven onze zuidgrens verwacht en trekt langzaam noord. Dinsdagavond is deze boven het midden van het land gepositioneerd.

Modellen zitten goed op een lijn, Harmonie is iets voortvarender met het neerslagsignaal op de trog. Harmonie laat op dinsdag het gehele Engelse Kanaal vollopen met stratus. Opvallend maar verklaarbaar zijn de verschillen tussen de berekende en gemeten windsnelheden Langs onze kusten, boven zee. De warme lucht die met een oost stroming boven het relatief koude (9°) zeewater levert een ontkoppelde stroming op. We zien op de windmeters regelmatig 6 Bft (op 50 tot 70 meter hoogte gemeten), terwijl het model (op 10 meter) net tot een 5 Bft komt. Het water doet dan ook niet mee, blijkt uit de geringe golfhoogtes. We kiezen ervoor om, ondanks de meetwaardes, geen seinen uit te geven

De dag begint zonnig, maar geleidelijk neemt van het zuiden uit de bewolking toe. In de late middag kan er langs de Belgische grens een bui ontstaan. Er staat een matige, langs de Wadden vrij krachtige wind bij maximumtemperaturen van rond de 25 graden.

In de nacht van maandag op dinsdag trekken er wolkenvelden over en kan er nog steeds in het zuiden en losse (onweers)bui ontstaan. Er staat een matige oostelijke wind die in het zuiden zwak wordt en veranderlijk. Het koelt niet verder af dan tot een graad of 15.

Dinsdag is het wisselend bewolkt en in de middag ontstaan in het zuiden van het land opnieuw enkele buien, mogelijk met onweer en windstoten. Er staat een zwakke tot matige oost- tot zuidoostelijke wind. In het noordoosten kan de temperatuur nog oplopen tot een graad of 25, in het zuiden blijft deze bij 20 graden steken.

Het lagedrukgebied nabij het Iberisch Schiereiland beweegt langzaam noordoost en vanuit het hoge noorden komt tegen het einde van de week een laag naar het zuiden afzakken, dat boven Scandinavie samensmelt met het eerder genoemde laag. Verder zien we dan boven Scandinavie op 500 hPa een trog uitdiepen en komt er in onze omgeving een noord- noordwestelijke stroming op gang. Hiermee wordt significant koudere lucht aangevoerd. De trog boven Scandinavie gaat in de meeste scenario’s kantelen en komt van west naar oost te liggen. Hierdoor komt in de loop van de volgende week een licht meanderende zonale stroming op gang en lijkt de temperatuur geleidelijk weer iets, (maar niet helemaal) uit het dal te klimmen. De overgang van warm naar een stuk kouder, begin deze week zal waarschijnlijk niet geheel ongemerkt gebeuren. Op woensdag zien we behoorlijk hoge cape waardes met daarbij een sterk neerslag signaal.

Vooruitzichten

In het noorden aanvankelijk nog zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 26 graden. Vanuit het zuiden toenemende kans op een regen- of onweersbui en geleidelijk iets koeler, tegen het eind van de periode zelfs koud.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 16 mei tot en met maandag 23 mei

Redelijk rustig weertype met af en toe zon maar zeker ook kans op een bui. De temperatuur ligt onder het langjarig gemiddelde.

De consistentie tussen de EPS-leden is tot begin volgende week behoorlijk groot. Het is dan ook vrijwel zeker dat we een vrij koel, zo niet koud, pinksterweekeinde tegemoet gaan. Wat neerslag betreft lijkt het enigszins mee te vallen, wel is er iedere dag wel een neerslagsignaal, dus een bui mogelijk. De overgang naar een noordelijke aanvoer op dinsdag gaat gepaard met enkele onweersbuien, in de pluim zien we veel leden met een significante cape met een piek tot boven 1000 J/kg. In de loop van de volgende week zien we dat wat de temperatuur betreft alle leden weer een langzaam stijgende lijn laten zien.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn