Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig zomerweer

04 juni 2015 door Jannes Wiersema

34Een hoog met centrum boven ons land trekt noordoostwaarts en bereikt vrijdagavond de Oostzee. De oostelijke stroming voert aanvankelijk nog getransformeerde polaire lucht aan. Vrijdagnacht wordt de aangevoerde lucht geleidelijk warmer na passage van een eerste diffuus warmtefront Een tweede warmtefront passeert vrijdagochtend daarachter komt het aandachtsgebied in warme continentaal tropische lucht terecht.  Vrijdagavond volgt het koufront

Vandaag is het droog en is er veel ruimte voor de zon. De maxima lopen uiteen van 18 graden in het Waddengebied tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. Hierbij staat een zwakke tot matige oostenwind.

Komende nacht is het helder en de minima liggen tussen 10 en 15 graden. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Morgen wordt een warme en zonnige dag waarbij het op veel plaatsen ruim 30 graden wordt, alleen op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. In de avond neemt van het zuidwesten uit de kans op enkele stevige regen- en onweersbuien toe. Er staat een matige zuidoostenwind.

Aan de westflank van een hoogterug boven centraal-Europa is de bovenluchtstroming zuidwestelijk. In de loop van de periode kantelt deze hoogterug en wordt meer en meer west-oost geori├źnteerd ten zuiden van het aandachtsgebied. Hierdoor wordt de bovenluchtstroming zwak westelijk. Aan de grond zien we een hoog boven de Atlantische Oceaan met een uitloper boven onze omgeving. Aan het einde van komende week lijkt deze uitloper zich wat terug te gaan trekken waardoor de stroming meer noordelijk wordt.

Vooruitzichten

Op zaterdag doet de temperatuur weer een flinke stap terug. De dagen erna zijn er perioden met zon en blijft het meest droog.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 11 juni tot en met donderdag 18 juni

Grote kans op een rustig weertype met tamelijk lage neerslagkansen. De temperatuur verwachting is erg onzeker doordat kleine verschillen in het stromingspatroon grote gevolgen zullen hebben voor het temperatuurverloop.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn