Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig zomerweer,alleen in Noorden en Zuiden ook wolkenvelden.

18 augustus 2016 door Jannes Wiersema

28Hoog boven de Noorse Zee heeft een uitloper via de Noordzee naar de Duitse Bocht. Ons aandachtsgebied heeft te maken met een stroming uit noordoost en aanvoer van droge lucht. Bij en ten oosten van de rugas is de stroming noordelijk en de aangevoerde lucht vochtiger. Vanochtend trekken restanten van een reeds ingedraaide occlusie boven Zweden via de Vissersbank richting het noordoosten van de FIR. Een barokliene zone die momenteel min of meer west-oost georienteerd boven de Belgisch Franse grens ligt aanvankelijk ongeveer evenwijdig aan de stroming maar trekt, met het naderbij komen van een vore boven het noorden van Frankrijk, vanmiddag een beetje noordwaarts. Gelijktijdig nadert er vrijdag van het zuidwesten uit in deze vore een in activiteit afnemend koufront dat naar waarschijnlijkheid pas vrijdagavond het zuidwesten van ons land bereikt en in de nacht naar zaterdag ons land passeert.

Nauwelijks verschillen in synoptische ontwikkeling. Harmonie zet steeds te negatief in met de St bij en oost van het hoog boven de Noordzee sterk overschat. Hirlam geeft geen lage wolken. Wat betreft de neerslag zien we vandaag eigenlijk in geen der modellen significant signaal dat ons land bereikt. Wanneer er toch iets gebeurt is dat vanmiddag in het zuiden van Limburg. Kijkend naar de progtemps en het feit dat de meeste forcering zuid langs gaat, achten we de kans op neerslag vandaag klein. Ook vrijdagmiddag lijkt er maart moeilijk diepe convectie te kunnen ontstaan. Wanneer er vrijdag later op de dag iets gebeurt dan in de zuidoostelijke helft een geïsoleerde Cb, waarschijnlijk ook op de triggering van een naderende hoogtetrog.

Het is vandaag een mooie zomerdag. Het is zonnig en droog en de maxima lopen uiteen van 22°C op de Wadden tot lokaal 26°C in het zuiden van het land. Wel verschijnen er in Limburg en in het waddengebied enkele wolkenvelden, de kans op neerslag blijft klein. De noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht is het helder, maar in het noordoosten kunnen er opnieuw enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noordoosten tot 14 graden in het zuiden. Er staat een zwakke wind uit oost tot noordoost.

Morgen overdag is het aanvankelijk zonnig en droog. In de loop van de middag komt er van het zuiden uit meer bewolking opzetten en neemt vooral in het zuiden de kans op een bui toe. In de avond trekt een gebied met wat buiige regen van het zuidwesten uit het land binnen. De maximumtemperatuur ligt tussen 24 graden in het noorden tot lokaal 28 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind is eerst oost maar draait in de loop van de middag naar zuid en wordt dan in het zuidwesten geleidelijk veranderlijk.

Aanvankelijk bepaalt het blokkerend hoog boven Scandinavie met uitloper over de Noordzee het weerbeeld. Ons land bevindt zich in polaire lucht. Geleidelijk wordt het blokkerende systeem verdreven, terwijl een oceaandepressie via Ierland en de UK al opvullend naar de Noordzee trekt. Het bijbehorende koufront passeert zaterdagnacht ons land. Vanaf maandag zien we de hogedrukopbouw vanaf de Atlantisch oceaan richting Frankrijk trekken om zich daarna, de tweede helft van de nieuwe week, boven Scandinavie en de Oostzee te vestigen.

Vooruitzichten

Een tamelijk wisselvallig en vrij koel weekeinde. Vanaf maandag herstelt het zomerse weer zich. De zon komt dan goed terug, het blijft droog en de temperatuur loopt geleidelijk op richting de 25 graden.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 25 augustus tot en met donderdag 01 september

Aanvankelijk nog zomers, maar in de loop van de periode een waarschijnlijke overgang naar een wisselvalliger weertype met temperaturen rond normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Zondag, met het laag net noord van ons land en de bent back occlusie over onze omgeving, kan het een tamelijk natte dag worden. Staafjesdiagrammen komen zondag met een 40-60% kans op 10-30 mm in 24 uur tijd. De hogedrukopbouw en de aflandige wind, die vanaf maandag dominerend wordt, is consistent aanwezig in alle culsters. Gedurende de EPS-periode is er een in de tijd groeiend aantal clusters die de westcirculatie en dus een wisselvalliger weerbeeld laat terugkeren.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn