Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige Perioden.

01 augustus 2015 door Jannes Wiersema

30Een zadelgebied ligt vandaag boven of in de nabijheid van ons land. In de nacht naar zondag vertrekt een hoog boven Frankrijk in noordwaartse richting, passeert overdag ons land en komt ’s avonds aan boven Denemarken. Tegelijkertijd passeren over het noorden van de Noordzee-FIR af en toe zwakke fronten die bij een opvullend lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden horen. Vooral vanavond. Terwijl dit laag opvult komt een volgend Atlantisch laag dichterbij en ligt zondagavond ten westen van Ierland. Aan de oostflank komt langzaam warmere luchtmassa onze kant op.

Het is vandaag droog met vrij veel zon. Vanmiddag ontstaan er enkele stapelwolken en in de loop van de dag trekt er soms sluierbewolking over. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 25 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke wind uit oostelijke richtingen. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig. Vanmiddag komt de wind landinwaarts uit uiteenlopende richtingen, om uiteindelijk noordwestelijk te worden. In de avond wordt de wind zwak en veranderlijk.

In de nacht naar zondag is het helder, droog en ligt de minimumtemperatuur rond een graad of 10. Er staat weinig wind.

Zondag overdag wordt het tamelijk zonnig en ligt de middagtemperatuur tussen 21 en 26 graden. De wind blijft zwak en waait uit uiteenlopende richtingen.

Ons land bevindt zich onder een golvende zuidwest-noordoost gerichte straalstroom. Aanvankelijk bevinden we ons aan de warme kant van het polaire front. Dinsdag passeert een koufront en komen we tijdelijk aan de koude kant terecht. Met name donderdag bevinden we ons weer in warme luchtmassa. Aan het einde van de week passeert opnieuw een koufront waarna de straalstroom een westelijker oriëntatie krijgt boven het aandachtsgebied. Helemaal aan het einde van de operationele run, na het tweede weekend van augustus, passeert een actieve randstoring met een fors windveld.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnig, droog, rustig en warm tot zeer warm. Dinsdag afkoeling en regen(buien). Daarna weer droog en oplopende temperaturen. Donderdag opnieuw zomers warm, lokaal tropisch. Vrijdag weer koeler en wat regen(buien).

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 08 augustus tot en met zaterdag 15 augustus

Grote kans (70-80%) op temperaturen rond of onder normaal en iedere dag circa 40% kans op regen of buien

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn