Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden en droog.

28 december 2015 door Jannes Wiersema

Een frontale depressie bij de Baltische staten vult verder op en trekt ONO-waarts. Ons land bevond zich om 00 UTC in een brede warme sector, net noord van het land ligt een warmtefront dat langzaam verder noordoostwaarts trekt. Op het warmtefront zit veel lage stratus bewolking en slecht zicht. Het duurt tot later vandaag voordat het noordelijke deel van de FIR ook vrij is van de lage bewolking, Dinsdag passeert vanuit het westen een geleidelijk stagnerend en weinig actief koufront.

Er is vandaag geregeld zon en het blijft droog. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 11 en 13 graden. De wind is zuidoost en matig, aan zee vrij krachtig en vanmiddag en vanavond soms krachtig.

Waarschuwing land 0 new

De komende nacht verloopt ook droog, er zijn brede opklaringen maar ook velden met hoge sluierwolken. De temperatuur daalt naar waarden tussen 4 graden in het oosten en een graad of 7 aan zee. De wind is zuidoost en matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdagochtend neemt de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk toe. Met name in de westelijke helft van het land valt er af en toe wat regen. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 10. De wind is meest matig en draait in de loop van de dag van zuidoost naar zuid tot zuidwest.

Vandaag en deels ook morgen ligt ons land nog in een brede warme sector met een opbouwende bovenlucht rug ten oosten van ons land. Dinsdag na passage van een zwak koufront opnieuw de opbouw van een volgende krachtige bovenluchtrug. Deze rug houdt het tot het bijna het einde van de nieuwe week vol. Erna begint de meanderende westcirculatie weer op gang te komen. In het grondpatroon zien we vanaf de jaarwisseling al een verscherpende gradient ontstaan tussen de koude lucht die vanuit het oosten probeert op te dringen rond een krachtig hogedrukgebied boven het westen van Rusland en de zachte oceaanlucht die wordt aangevoerd tot over onze omgeving. De oceaanfronten die aldus opdringen lopen boven Duitsland stuk op de hogedrukinvloed boven oost-Europa.

Vooruitzichten

Aanvankelijk is het meest droog, richting oudejaarsdag neemt de kans op regen toe. De temperatuur daalt geleidelijk richting normale waarden, met vanaf het weekeinde ook kans op vorst gedurende de nacht.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 04 januari tot en met maandag 11 januari

Grote kans op het aanhouden van een wisselvallig weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk dichtbij de normale waarde voor de tijd van het jaar s Nachts kan het een graadje vriezen. De kans op wat winterse neerslag is klein.

De oper geeft deze run weer een van de koudste oplossingen kort na het komende weekeinde. Het zijn dan zo’n 2 clusters met ongeveer 20 leden die deze oplossingsrichting ondersteunen. Later in de EPS periode loopt de temperatuur dan waarschijnlijk weer wat op. Opvallend is echter nu toch wel dat de meeste andere clusters ook deze transportkoude periode weergeven, doch dat deze in deze clusters meer noordoostelijk van ons land blijft stagneert. Alles te maken met de positie van het hoog. Kortom de oplossingsrichting naar een regime met tijdelijk meer winterse temperaturen lijkt wel reëel. Voor het noorden van het land kan er dan met een kans van 20-30% ook wat winterse neerslag vallen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn