Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden en droog.

27 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied boven Duitsland trekt langzaam oostwaarts. Een occlusie boven Duitsland kan vanochtend in het uiterste noordoosten nog voor af en toe lichte regen zorgen. Een noord-zuid georiƫnteerde rug van hoge druk boven de Noordzee passeert vandaag ons land. Na passage krijgen we te maken met een lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland. Dinsdagavond wordt de bijbehorende occlusie boven het zuiden van het land verwacht. Tegelijkertijd keert het Duitse lagedrukgebied weer terug, wordt dinsdagavond in de buurt van Bremen verwacht. De bijbehorende occlusie bereikt dinsdagavond het noordoosten.

Vandaag overdag zijn er zonnige perioden, maar vooral in de ochtend komen er ook nog enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden aan de kust tot 18 Ć” 19 graden meer landinwaarts. De wind is zuidwest tot west, zwak tot matig, rond kracht 3.

Het uiterste oosten/noordoosten blijft tot maandagmiddag kans houden op frontale bewolking vanuit Duitsland. Dinsdag van het zuidwesten uit toenemende middelbare en hoge bewolking op nadering van de occlusie. In neerslag mogelijk ook ST.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en daalt de temperatuur naar waardes tussen de 4 en 8 graden. De zuidelijke wind is zwak tot matig.

Dinsdag is er geregeld zon. In de loop van de middag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het in het zuiden van het land regenen. In het noordoosten is dan een enkele bui mogelijk. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 20. De wind wordt zuidoost en trekt boven land aan tot matig, in het zuidwestelijk kustgebied tot (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Wisselvallig, later in de week een iets afnemende kans op neerslag. Middagtemperatuur op de meeste dagen rond 16 of 17 graden, in het weekend iets lager.

het weer

Een hoogtelaag boven het zuiden van het Verenigd Koninkrijk trekt via Frankrijk naar het midden van Europa. Vanaf begin volgende week bouwt er een rug op die aan het einde van de periode boven de Noordzee ligt. Vrijwel de gehele periode hebben we te maken met een cyclonaal bovenluchtpatroon. Aan de grond zien we boven het continent lage druk en boven de oceaan hoge druk, hetgeen zorgt voor een (frisse) noordelijke aanvoer.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans op een voortzetting van het wisselvallige weertype, met nu en dan zon. Temperaturen die waarschijnlijk rond het normale niveau voor deze tijd van het jaar blijven steken.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn