Sunday 10 December
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden en meest droog.

24 oktober 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktOp de zuidflank van een lagedrukgebied voor de Noorse kust staat er in onze omgeving een zuidwestelijke stroming. De aangevoerde lucht is achter de occlusie die ons afgelopen dag is gepasseerd een koeler en droger geworden. Inmiddels nadert er over de zuidelijke UK een NW-ZO georiƫnteerde rug, waarvan de as vanochtend het zuidwesten van ons land bereikt en komende middernacht boven de Duitse Bocht aankomt. Achter deze rug passeert nadert vrijdagnacht over de UK een frontaal systeem, een zwak warmtefront met een smalle warme sector gevolgd door een koufront. De passage van dit frontale systeem zal vrijdag overdag, onder de sterk gekrompen bovenstroming, naar verwachting enige tijd in beslag nemen.

Vooral gedurende de vroege ochtend enkele wolkenvelden, verder vandaag flinke perioden met zon en vrijwel overal droog. Vanmiddag ligt de temperatuur rond de 16 graden. De zuidwestelijke wind is meest matig, neemt in de loop van de dag af naar zwak en draait geleidelijk naar zuidoost.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe. De oost tot zuidoosten wind neemt toe naar matig en de temperatuur daalt naar een graad of 11. Vrijdag gedurende de late nacht of vroege ochtend gaat het van het zuidwesten uit geleidelijk regenen, de neerslag bereikt waarschijnlijk pas in de middag het oosten van het land. De wind draait in de loop van de dag van het westen uit geleidelijk van zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig en neemt in het noordelijk kustgebied later in de ochtend toe naar krachtig, 6. De middagtemperatuur wordt een graad of 16. (Bron: KNMI)

Een lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en ligt zaterdag tegen de westkust van Noorwegen aan. Ons land bevindt zich hierdoor vrijdag en zaterdag in een zuidwestelijke stroming met de aanvoer van zachte lucht. Vrijdag overdag passeert er een occluderend frontaal systeem, in de nacht naar zaterdag gevolgd door een golf in het koufront. Deze golf wordt mede getriggered door een kleinschalige hoogtetrog. Zaterdag lijkt onder een flink doorstroomde rug een droge dag te worden. Actieve lagedrukgebieden trekken zondag en maandag via respectievelijk Schotland en de zuidelijke Noordzee noordoostwaarts. Aan de zuidflank van dit laag staat vooral zondag, maar ook dinsdag achter de laatstgenoemde depressie een krachtig windveld boven onze omgeving. Dinsdag passeert ook een hoogtetrog. Hierna blijven we waarschijnlijk te maken houden met een strakke stroming uit richtingen tussen west en zuidwest. Dit alles geschiedt onder invloed van een sturend hoogtelaag in de omgeving van IJsland. Later in de periode zien we de verschillende scenario’s ontstaan waarbij er zich naast een zonale zonale stroming ook een omvangrijk hogedrukgebied kan ontwikkelen boven Oost-Europa. In dit laatste scenario wordt het minder wisselvallig, maar zullen de temperaturen wel geleidelijk omlaag gaan.

Vooruitzichten

Vanaf zondag uitermate wisselvallig herfstweer met van tijd tot tijd regen en soms ook veel wind. De temperatuur gaat richting de normale waarden met maxima van 12 of 13 graden.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 31 oktober tot en met donderdag 07 november

Er is een 60% kans op een wisselvallige weertype, overigens wel met minder wind. Daarnaast is er zo’n 40% kans op droger weer. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn