Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

zonnige perioden maar maar ook wolkenvelden.

09 juni 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied strekt zich uit van het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen naar West-Europa, ook op hoogte ligt hier een rug.. Aan de oostflank beweegt een inactief koufront zuidwaarts. Hierin is aan de lijzijde van de Noorse bergen een lijlaag ontstaan waardoor een geoccludeerd deel van dit front voor de westkust van Denemarken zuidwaarts beweegt. Deze occlusie schampt vanochtend het noordoosten, terwijl het koufront ZO-NW georiƫnteerd boven het midden van de FIR blijft slepen. Op hoogte trekt een zwakke trog, die nu boven ons land ligt, zuidoostwaarts met wat hoge en middelbare bewolking. In de loop van donderdagavond komt een uitloper van het NW-Europese hoog boven het zuidwesten en zuiden van het land te liggen. Vrijdag neemt de hoogterug in betekenis af en nadert een hoogtetrog vanuit het westen.

De grenslaag is het belangrijkste item. Wolkenbasisplaatjes laten te weinig bewolking zien, de Hirlam vochtvelden geven actueel een goede indicatie van de grenslaagbewolking. Verder verschillen in de modellen voor wat betreft eventuele neerslag voor vrijdag. Op nadering van de hoogtetrog lijkt de zwakke frontale zone wat de activeren, ten zuiden er van trekken buienrestanten vanaf Engeland onze kant op. In met name Hirlam en in mindere mate Harmonie althans. In de 18 uur run is dit al afgezwakt. EC doet dit helemaal niet.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

De dag begint op veel plaatsen nog bewolkt en op een enkele plaats valt wat lichte regen. In de loop van de ochtend breekt vrijwel overal de zon door. Alleen in het noordoosten kan dit tot in de middag duren. De rest van de dag is er dan volop ruimte voor de zon. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16 graden op de Wadden tot 22 graden plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige noordwestelijke wind.

De nacht naar vrijdag begint overwegend helder, maar in de loop van de nacht neemt van uit het noordwesten de bewolking toe. Het blijft droog en de minimumtemperatuur komt uit rond 9 graden. De overwegend noordwestelijke wind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag wordt de bewolking van het westen uit dikker, maar de zon is ook af en toe te zien. Later in de middag kan er mogelijk wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur varieert tussen 16 graden in het noorden en 22 graden in het zuiden. De wind blijft noordwestelijk en zwak tot matig.

Aan het begin van de periode ligt er een zwakke hoogterug vanaf Groenland naar de Britse Eilanden, terwijl een hoogtelaag boven de Baltische Staten ligt. Boven Frankrijk ontstaat een volgend hoogtelaag, wat oostwaarts trekt, waarna we in de nieuwe week onder invloed van een volgend hoogtelaag vanuit het westen komen. In het grondpatroon zien we op zaterdag een zwakke rug boven ons land, vanaf zondag komen we in een gebied van lagere druk en onstabiliteit terecht, waarbij in de huidige run op maandag een zwak laag boven onze omgeving ontstaat. Aan het einde van de week komt ons land dan opnieuw onder invloed van een rug vanuit het westen. De aanvoer komt de gehele periode uit een westelijke (tussen zuidwest en noordwest) richting, waardoor we ons hoofdzakelijk in polaire lucht bevinden. De echte warme lucht blijft ten zuiden/oosten van ons.

Vooruitzichten

Vanaf zondag wisselvallig weer met elke dag kans op buien. Middagtemperaturen rond 18 graden

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 16 juni tot en met donderdag 23 juni

Grote kans (70%) op een aanhouden van het wisselvallig weertype met middagtemperaturen iets beneden de langjaargemiddelde waarden.

Hoewel er detailverschillen zijn, zijn de 500 hPa-clusters de komende periode vrij eenduidig, met de invloed het hoogtelaag net ten noorden van ons of boven onze omgeving en de zonale stroming ten zuiden van ons. Aan het einde van de week nemen de verschillen toe: de zwakke hoogterug ten westen van ons in het volgende weekend zit maar in zo’n 30% van de leden. Dit beeld zien we ook terug in de pluim, die relatief smal is met maximumtemperaturen tegen de 20 graden, elke dag neerslagpieken, buien op dagelijkse gang bij dauwpunten rondom 12 graden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn