Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Zwaar bewolkt en veel regen, morgen wisselend bewolkt en enkele buien.

08 september 2013 door Jannes Wiersema

38Een hoogtelaag boven de Britse Eilanden zorgt voor een zuidelijke bovenstroming. In deze stroming ligt een golvend front over ons land via Belgiƫ naar Frankrijk. Een kortgolvige trog in het 500 hPa patroon zorgt voor een golf in het front, die actueel boven Belgiƫ ligt. Bij de golf ligt een laagje boven zuid Duitsland, wat in ochtend via het westen van Duitsland naar het noorden loopt. Dit zorgt bij ons voor een noordwestelijke grondwind, waardoor er met de zuidelijke bovenstroming opglijding gaat plaatsvinden (dit is mooi in de progtemps terug te zien). Hierdoor kan er een behoorlijke hoeveelheid neerslag vallen. Vanmiddag ligt dit laagje ten noorden van ons en trekt het koufront naar het oosten weg en stroomt de polaire lucht het land binnen. In Zeeland kan er dan in de middag een bui vallen op dagelijkse gang. In de nacht naar maandag trekt het hoogtelaag met 500 hPa trog richting ons land en dankzij kustconvergentie en de kouder wordende bovenlucht dan al buien langs de kust. Maandag overdag ook boven land buien, met het hoogtelaag ten westen van ons boven de Noordzee.

Een intensief regengebied bedekt vrijwel het gehele land. In de loop van de dag trekt het gebied langzaam naar het noordoosten en verlaat tegen de avond Groningen. In het oosten en noordoosten is ook eerst nog onweer mogelijk. De meeste regen valt in de oostelijke helft met ca. 30 mm, lokaal meer. De temperatuur blijft in neerslag steken op een graad of 17, in de opklaringen wordt het ca. 20 graden. Er staat een matige noordwestenwind die in de loop van de middag naar west draait en daarbij in kracht afneemt.

NEERSLAG:

Neerslag van de golf actueel boven de zuidelijke helft De neerslag trekt met name over het oosten en noorden van het land. Hirlam en EC geven de neerslag vrij goed weer, Harmonie is wat te oostelijk. De neerslag verlaat rond 14 UTC het noordoosten. Hoeveelheden over het oosten en noordoosten in de orde 20-40 mm, in het oosten van Gelderland en Overijssel wat meer. Kansen op overschrijding van criteria zijn op basis van de modellen erg klein. Onweerskansen in de frontale zone zeer klein, alleen in het noordoosten is er in de ochtend nog een mogelijkheid, samenhangend met buiigheid aan de warme zijde van het front. Actueel al onweer in buien boven Duitsland, die op het noordoosten koersen. Harmonie geeft dit goed weer. Morgenmiddag kans op een bui in het zuidwesten, in de nacht naar maandag langs de kust, maandag overdag ook boven land. Dan grotere onweerskansen.

In de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en kan er een enkele bui voorkomen. In langdurige opklaringen kan er een ondiepe mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur ligt tussen de 12 graden onder de bewolking en 8 graden daar waar het langer opklaart. Er staat een zwakke, langs de kust matige, west- tot zuidwesten wind.

Maandag overdag is het wisselend bewolkt en zijn er enkele buien, mogelijk met onweer. De middagtemperatuur ligt rond 17 a 18 graden. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar het westen. (Bron: KNMI)

Een hoogtelaag, wat op maandag nog boven de Noordzee ligt, passeert op dinsdag ons land, maar houdt ook woensdag nog invloed op ons weer. Op donderdag en vrijdag volgt dan een hoogterug, waarna in het weekend de volgende hoogtetrog passeert. Vanaf het begin van de volgende week komen we dan onder invloed van een nieuwe rug. Aan de grond uit zich dit in storingen die begin van de week over ons land trekken, waarna er op donderdag en vrijdag een rug passeert.

Vooruitzichten

Het is de eerste dagen wisselvallig met elke dag kans op buien. Aan het eind van de week afnemende neerslagkansen. De temperaturen liggen rond of iets onder de normale waarden.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 15 september tot en met zondag 22 september

Grote kans op een aanhoudend koel weertype, waarbij de neerslagkansen elke dag rond de 50% liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn