Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

03 mei 2023 door Jannes Wiersema

Op veel plaatsen een zonnige lentedag

 

 

Een hogedrukgebied zorgt voor veel zon. We krijgen daarbij lentetemperaturen. Vandaag wordt het een graad of 16 en morgen voor het eerst dit jaar op grote schaal ruim 20 graden! Bevrijdingsdag neemt de bewolking toe en trekken regen- en onweersbuien over het land. Met 17 graden is het niet koud. Daarna blijft het wisselvallig.

Vanochtend is het eerst nog koud met in het binnenland temperaturen rond het vriespunt. Op de meeste plaatsen is het zonnig, maar het noorden heeft te maken met wolkenvelden. In de loop van de ochtend breekt de bewolking en komt ook in het noorden de zon tevoorschijn. De temperatuur stijgt bij een aantrekkende noordoostenwind richting 10 graden.

Vanmiddag is er veel ruimte voor de zon en af en toe trekt wat sluierbewolking over of vormt een stapelwolk. In het uiterste noorden komen wolkenvelden voor, maar ook daar komt de zon steeds vaker tevoorschijn. Het blijft overal droog en de oostenwind is zwak tot matig in het binnenland, windkracht 2 tot 3. Op de stranden steekt een vrij krachtige noordoostenwind op, windkracht 5. Het wordt 11 graden op de Wadden, 14 graden in het noorden, 16 in Utrecht en ruim 17 in het zuiden.

Vanavond is het overal droog en komt er wat meer sluierbewolking voor. De wind neemt af. De temperatuurverschillen zijn groot. Terwijl het in Zeeland niet kouder wordt dan 8 graden, kan het in Groningen vannacht afkoelen tot het vriespunt. Op de meeste plaatsen is het een graad of 3.

Morgen draait de wind naar het (zuid)oosten en deze trekt aan. Boven land waait het matig en aan zee vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. Er wordt warme lucht aangevoerd en door de aflandige wind blijft een koude zeewind op de stranden uit. Op grote schaal wordt het voor het eerst dit voorjaar 20 graden, daarmee valt de eerste officiële warme dag laat in De Bilt. In het zuiden worden de hoogste temperaturen verwacht met zo’n 23 graden! Alleen in het noorden is het iets minder warm met 14 tot 19 graden, met de laagste waarden op de Wadden.

Morgenavond krijgen we een prachtige rode zonsondergang en is het eerst nog droog tijdens Dodenherdenking. Wel neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en later in de avond en in de nacht is kans op een lokale regen- of onweersbui. Kouder dan 7 tot 12 graden wordt het niet.

VrijdagBevrijdingsdag, slaat het weer om. De nachtelijke buien trekken in de vroege ochtend snel naar het noordoosten weg. De ochtend is op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. De wind draait naar het zuidwesten en daardoor gaat de luchtvochtigheid omhoog en voelt het zwoel aan.

In de middag ontstaan in het binnenland stevige regen- en onweersbuien. Aan zee blijft het droog en is de zon vaker te zien. Omdat de wind van zee waait is het op de stranden wel fris met 14 tot 16 graden. In Wageningen en Zwolle wordt het 17-18 graden en langs de oostgrens 20 graden.

Vanaf het weekend worden vanuit het zuidwesten voortdurend storingen aangevoerd. Wolken, zon en buien (soms met onweer) wisselen elkaar af, maar er zijn ook droge dagdelen. Zo lijkt het zaterdag mee te vallen met de hoeveelheid buien. Koud is het niet met dit weekend temperaturen tussen 15 graden op de Wadden en 17-20 graden in het binnenland. In de loop van de nieuwe week wordt het weer frisser met 13 tot 17 graden, maar het wordt later in de week wel wat droger.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn