Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

06 mei 2023 door Jannes Wiersema

Geregeld zon, aangename temperaturen, maar ook buien.

 

 

 

 

Na de erg nat verlopen Bevrijdingsdag gisteren, is het de afgelopen nacht snel rustiger geworden. Hier en daar ontstond mist die snel weer verdween. Vanochtend zien we de zon geregeld, vanmiddag ontstaan opnieuw buien.

Hoewel op de weerkaarten boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied aanwezig is, met centrum in de buurt van de Baltische staten, is het niet sterk genoeg om bij ons de invloed van een lagedrukgebied op de Oceaan tegen te houden. Gisteren merkten we dat al door de vele buien die vielen, en ook vandaag kunnen later op de dag weer een paar regen- en onweersbuien ontstaan, al lijken ze minder actief dan gisteren.

Stapelwolken

Voordat het zover is, zien we vanochtend de zon nog geregeld en is het op de meeste plaatsen droog. Aan het begin van de ochtend is het eerst nog nevelig en komt hier en daar een laatste beetje mist voor, maar beide verdwijnen snel. Al snel ontstaan wel stapelwolken die vanmiddag tot een enkele regen- of onweersbui kunnen uitgroeien. Het zijn er minder dan gisteren en ze brengen ook minder regen. De wind is zwak tot matig en waait uit richtingen tussen zuid en west en het wordt 20 of 21 graden, maar in het noordwesten en op de Wadden komt het kwik enkele graden lager uit.

Vanavond en de komende nacht trekt een storing over het land naar het noordoosten. Hij brengt bewolking met zich mee waaruit vooral in de kustgebieden wat regen of een bui kan vallen. In het binnenland lijkt de storing minder actief. Het wordt niet kouder dan 8 graden in het noordoosten en 13 graden in het zuidwesten van het land. Verder kan in de vochtige lucht op plekken waar het opklaart opnieuw plaatselijk mist ontstaan.

Pittige buien

Morgen is er overal duidelijk meer bewolking dan vandaag. Vooral later op de dag ontstaan vanuit het zuiden enkele regen- of onweersbuien die in het zuiden en midden van het land pittig kunnen uitpakken. In het noorden overheersen mogelijk de droge perioden. Verder waait er een zwakke tot matige oostelijke wind, in het zuidwesten later draaiend naar west tot noordwest en wordt het tussen 17 en lokaal 20 graden.

Ook na het weekend houdt het wisselvallige weer met aangename temperaturen aan. Maandag zien we de zon geregeld en vallen later op de dag een paar buien bij temperaturen die van noordwest naar zuidoost tussen 17 en 21 graden uitkomen. Dinsdag wordt het tussen 15 en 19 graden. Dan bestaat de kans dat een koufront langere tijd boven ons land gaat slepen. Gebeurt dit inderdaad, dan kunnen we op een zwaar bewolkte dag met flinke perioden met regen rekenen. De hoeveelheden kunnen behoorlijk oplopen.

Ook later in de week buiig

Na dinsdag is het weer de beurt aan buien. Bijna iedere dag zijn ze er wel, maar er zitten ook lange droge perioden tussen waarin de zon geregeld te zien is. In de temperaturen verandert weinig. Ook later in de week wordt het vaak tussen 17 en 20 graden.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn