Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

28 mei 2023 door Jannes Wiersema

Mooie Pinksterdagen

 

 

De komende tijd hebben we te maken met een dominante noordoostelijke stroming. In deze stroming blijft de temperatuur gematigd, maar vandaag en op woensdag is het in het binnenland warmer. Verder speelt de zon een belangrijke rol en blijft het droog, maar op dinsdag zijn er ook wolkenvelden.

Vandaag is het een mooie Pinksterdag met veel zonneschijn en blijft het overal droog. Vanochtend trekken vooral over het midden en noord(oosten) in eerste instantie nog een paar wolkenveldjes over. Aan het eind van de middag krijgt het noordelijk kustgebied mogelijk te maken met lage bewolking, afkomstig vanaf de Noordzee. De maximumtemperatuur varieert van 18 graden in het noorden tot 24 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land. Langs de kust, en vooral op de Waddeneilanden, blijft de temperatuur enkele graden lager. De wind uit het noordoosten waait matig, en langs de kust vrij krachtig. In de loop van de middag kan de wind in het zuidwestelijk kustgebied af en toe krachtig worden.

Vanavond schijnt de zon en kan er in het noordelijk kustgebied mogelijk wat lage bewolking voorkomen. De nacht verloopt tamelijk helder en droog. Opvallend is de stevige wind langs de kust. De noordoostenwind waait matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 3 tot 6. De temperatuur daalt naar 5 graden in het noorden en 10 graden in het zuiden van het land.

Op Tweede Pinksterdag is het opnieuw zonnig met velden met sluierbewolking. In de ochtend bestaat er in het noorden kans op wat lage bewolking, maar deze zal snel verdwijnen. De aangevoerde lucht wordt duidelijk frisser en dat zullen we merken aan de temperatuur. Het wordt slechts 13 graden op de Waddeneilanden, 15 graden langs de westkust en 19 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige noordoostenwind. Langs de zuidwestkust kan de wind in de loop van de middag soms krachtig worden, windkracht 6.

De komende dagen zorgt een standvastig hogedrukgebied boven het noordwesten van Europa voor een aanhoudende noordoostelijke stroming. Er zijn flinke periodes met zon, maar op dinsdag trekken ook wolkenvelden over het land. Het blijft overal droog en op dinsdag wordt het ’s middags ongeveer 18 graden. Woensdag wordt de warmste dag van de week, met temperaturen tussen 21 en lokaal mogelijk 25 graden. Vanaf donderdag wordt het opnieuw frisser en daalt de middagtemperatuur naar gemiddeld 19 graden op vrijdag. Het kustgebied heeft de gehele periode de laagste temperaturen, waar het vaak fris zal zijn, terwijl het zuidoosten van het land de hoogste temperaturen heeft met maxima boven de 20 graden.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn