Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

31 mei 2023 door Jannes Wiersema

Zonnig met in het zuiden een zomerse 25 graden.

 

 

We hebben momenteel te maken met een hardnekkige wind vanuit het noorden, maar toch zien we dagelijks verschillen in de temperatuur en in het weerbeeld. Dit heeft te maken met de windrichting, want waait de wind meer vanuit het noorden tot noordwesten, dan komt de wind vanaf zee en stroomt iets frissere zeelucht ons land in. Is de wind meer noordoostelijk tot oostelijk, dan waait het vanaf land en wordt het warmer.

Vandaag staat er een matige tot aan de kust soms vrij krachtige wind vanuit het noordoosten tot oosten, 3-5 Bft. De aangevoerde lucht is dan ook droog en relatief warm, waardoor het in combinatie met veel zonneschijn flink opwarmt. Landinwaarts wordt het 20 tot regionaal 26 graden, aan de kust en in het Waddengebied wordt het 15 tot 19 graden. In de loop van de dag ontstaan een paar kleine stapelwolken, maar deze lossen ook snel weer op, waarna de zon alle ruimte krijgt.

Vanavond en vannacht trekken vanuit het noorden wolkenvelden de kustregio’s in en met name in het noorden is die bewolking soms ook net dik genoeg voor een spatje (mot)regen. In het binnenland blijft het vrij helder en daar koelt het af tot een graad of 6, aan zee wordt het niet kouder dan 10 graden.

Morgen wisselen wolkenvelden en de zon elkaar af, met nog steeds de meeste bewolking aan de kust en in het noorden en de meeste ruimte voor zon in het binnenland. Het is droog en met een meer naar noord- tot noordwest gedraaide wind wordt het iets minder warm dan vandaag. Aan de kust kan het met meer bewolking en 15 graden ronduit fris zijn, in het zuidoosten wordt het met nog flink wat zon 19 tot 22 graden.

Vrijdag draait de wind weer naar het noorden tot noordoosten en wordt het overal weer een tikkeltje warmer. In de oostelijke helft van het land komt de temperatuur met veel zon dan weer ruim boven 20 graden uit. In de westelijke helft komen naast zon soms ook wolkenvelden voor en wordt het 16 tot 20 graden.

Ook het weekend lijkt vriendelijk te verlopen met flink wat zon. Zowel zaterdag als zondag wordt het landinwaarts met niet zoveel wind vanuit het noordoosten 22 tot 24 graden. Aan de kust is het weer iets minder warm en daar waait de meer noordelijke wind iets steviger.(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn