Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

02 juni 2023 door Jannes Wiersema

Steeds meer zon.

 

 

Vanochtend liggen er wolkenvelden boven het land en lokaal kan het zelfs een beetje grijs aandoen. In de loop van de ochtend draait de wind echter van het noorden meer naar het noordoosten en stroomt iets drogere lucht onze omgeving in. De bewolking begint dan vanuit het noordoosten en later oosten geleidelijk op te lossen, waardoor de zon er lokaal ook al (goed) doorheen breekt. Vanmiddag wordt het ook in het zuiden en westen steeds zonniger. In een horizontale strook boven het midden van het land ontstaan stapelwolken, dus daar zal de zon soms weer even achter de bewolking verdwijnen, maar in de tweede middaghelft lossen die stapelwolken ook alweer op en wordt het in het hele land zonnig. De noordoostelijke wind is eerst zwak tot matig, maar trekt in de loop van vanmiddag iets aan en wordt dan matig in het binnenland tot soms vrij krachtig aan de kust, 3 tot 5 Beaufort. In het binnenland warmt het op naar 20 tot 22 graden, in de kustregio’s wordt het 16 tot 19 graden.

Vanavond en vannacht is het vrij helder en de wind draait dan nog iets verder door naar het noordoosten tot oosten, 3-4 Beaufort. Vanuit die hoek wordt iets warmere lucht aangevoerd en ondanks de opklaringen wordt het dan niet kouder dan een graad of 10.

Morgen blijft er met een noordoosten- tot oostenwind droge en relatief warme lucht bij ons aangevoerd worden. Het is dan ook stralend weer met volop zonneschijn en temperaturen die ’s middags oplopen naar 20 tot 24 graden. Alleen op de Wadden blijft de temperatuur iets achter, met daar een graad of 17.

Zondag draait de stroming weer iets meer naar het noorden. Daardoor komt vooral in het noorden de temperatuur weer lager uit, tussen 15 en 19 graden, en trekken wolkenvelden vanaf de Noordzee het land op. Op de Wadden waait het ook stevig, met daar af en toe een windkracht 5. In de rest van het land is het wederom zonnig en warm, met 18 graden langs de westkust, 21 graden in Utrecht en 24, mogelijk zelfs 25 graden in Weert.

Na het weekend verandert nog steeds vrijwel niets aan de situatie. De hele week ligt er een hogedrukgebied met kern te noordwesten van onze omgeving. Daardoor blijft de wind nog minstens een week uit de noord- tot noordoosthoek waaien. De grote verschillen tussen het noorden en zuiden blijven daardoor aanhouden.

In het zuiden is het de hele week (vrijwel) zonnig en droog met maxima van 22 tot 26 graden, volop zomerweer dus. In het midden van het land schommelt de temperatuur rond 21 graden. In het noorden en op de westelijke stranden is het beduidend frisser met 15 tot 20 graden (laagste waarden op de Wadden) en daar trekken regelmatig wolkenvelden vanaf de Noordzee binnen, die vaak ook weer oplossen in de loop van de dag. (weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn