Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

29 juni 2023 door Jannes Wiersema

Broeierig warm en kans op een (onweers)bui.

 

Met een westelijke aanvoer is het de komende dagen Hollands zomerweer. Er staat geregeld een stevige bries en af en toe schuift wat regen over of ontstaat een bui. Er zitten ook droge en zonnigere dagen tussen. De middagtemperaturen zijn met 20 tot 26 graden gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Vanochtend trekt al een lokale bui over, maar is hier en daar ook een klein beetje ruimte voor de zon. De zuidwestenwind is zwak in het binnenland en matig aan zee. Het voelt klam aan met temperaturen rond 20 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

In de loop van de middag neemt de kans op een bui toe en dan kan daar ook een stevige tussen zitten, met onweer, vooral in het oosten. Verder is er maar weinig ruimte voor de zon. De zuidwestelijke wind is matig, windkracht 3 tot 4. Aan zee draait de wind in de middag naar het noordwesten om daar soms vrij krachtig te worden, windkracht 5. Het wordt 21 graden op de stranden tot plaatselijk 25 in het zuidoosten van het land.

In de avond trekken de buien over het oosten van het land en in de nacht wordt het droog en klaart het vanuit het westen breed op. De wind zoekt de noordwesthoek op en trekt even aan, maar zwakt in de nacht weer af. Het koelt wat beter af naar 12 tot 15 graden.

Morgen is er flink wat ruimte voor de zon, zeker aan zee. Landinwaarts ontstaan veel stapelwolken en zeer lokaal groeien deze uit tot een bui. De westelijke tot noordwestelijke wind is matig, windkracht 3 tot 4. Met 20 graden op Terschelling, 22 graden in Utrecht en 24 graden in Eindhoven ligt de temperatuur rond normaal voor deze tijd van het jaar.

Zaterdag trekt in de nacht een storing het land binnen. Het gaat dan overal een tijd regenen en ook de ochtend verloopt nog nat. In de middag trekt de regen naar Duitsland weg en breekt de zon door. Spelbreker is de wind, deze waait uit het westen en wordt een windkracht 4 in het binnenland tot soms kracht 6 aan zee. Het wordt 20 graden in het noorden en westen tot 22 in Zeeland.

Zondag wordt het iets warmer met 20 graden op de Wadeneilanden en 21-24 graden in de rest van het land, met de hoogste waarden in Brabant en Limburg. Er is meer ruimte voor de zon, maar er ontstaan ook weer stapelwolken en een lokale bui is niet uitgesloten. Er staat nóg meer wind dan op zaterdag, een windkracht 4 tot 5 in het binnenland en een volle windkracht 6 in het Waddengebied.

Na het weekend wordt het geleidelijk wat rustiger. De zon is regelmatig te zien en op een lokale bui na blijft het droog. De temperatuur gaat weer wat omhoog, vooral het zuiden maakt kans op zomerse temperaturen rond 25 graden. (weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn