Friday 29 September
Weerman Jannes Wiersema

03 september 2023 door Jannes Wiersema

Zon en sluierwolken.

We staan aan het begin van een schitterende zomerweek. Een hogedrukgebied brengt rustig en zonnig weer. De nachten zijn in eerste instantie nog heerlijk koel. In de loop van de week kan het overdag op steeds meer plaatsen tropisch warm worden, iets wat uitzonderlijk is in september. Vandaag is het met 21-25 al aangenaam warm. Er is veel sluierbewolking, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen.

Vanochtend is het hier en daar flink mistig. Deze mist lost vrij snel op, in het zuidoosten kunnen de mist en laaghangende bewolking iets langer blijven hangen. Elders is het dus al snel vrij zonnig, maar er trekken ook wat sluierwolken over. Het blijft droog en er staat weinig wind uit variabele richtingen.

Vanmiddag is het vrij zonnig met soms wat sluierwolken. De temperatuur stijgt naar 21 graden op de Wadden, 23 graden in het midden van het land en 25 graden in het zuid(west)en.

Vanavond en vannacht is het overwegend helder met nog wat velden sluierbewolking. De oostenwind is zwak en lokaal kunnen een paar mistbanken ontstaan. De temperatuur daalt naar 8 graden in het noordoosten tot 15 graden in het zuidwesten.

Morgen begint de dag vrij zonnig met nog een paar velden sluierbewolking. In de loop van de middag wordt de lucht steeds blauwer. Met een zwakke tot hooguit matige oostenwind stijgt de temperatuur snel. Het wordt uiteindelijk 23 graden op de Wadden en een zomerse 25 tot 27 graden in het midden en zuiden van het land.

Dinsdag is het zonnig met temperaturen die stijgen naar een zomerse 25 tot 28 graden. Er staat daarbij nauwelijks wind. Het koelt ’s nachts nog wel flink af met minimumtemperaturen tussen 12 en 15 graden.

Woensdag blijft het zonnig en komt de temperatuur nog iets hoger uit. Landinwaarts kan het zelfs tropisch warm worden met zo’n 30 graden.

Ook de dagen daarna blijft het volop zomers. De zon schijnt uitbundig, pas richting het weekend komen wolkenvelden weer wat dichterbij. Het is daarbij bijzonder warm voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen tussen de 25 en 30 graden. Het wordt geleidelijk iets vochtiger en daardoor voelt het soms zwoel aan. Ook de nachten lijken langzaam wat minder fris te worden.(weer.nl)

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn