Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

10 september 2023 door Jannes Wiersema

Noordoosten mistig, hoogtepunt regionale hittegolf.

 

Na lokaal zachte en in het noordoosten ook mistige nacht, gaat vandaag de zon flink schijnen. De regionale hittegolf bereikt zijn hoogtepunt met op grote schaal maxima van 30-32 graden. Ook maandag is het heet, maar dan wel met iets meer bewolking en kans op een (onweers)bui. Dinsdag volgen meer buien en koelt het flink af, waarna de temperaturen dalen richting de normaal voor de tijd van het jaar.

Vanochtend start de dag in het (noord)oosten lokaal met dichte mist. Halverwege de ochtend verdwijnt de mist en is het overal zonnig. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten, windkracht 1 tot 3, en voert nog steeds hete lucht aan. De temperatuur loopt heel snel op

Vanmiddag stijgt de temperatuur verder, naar maxima tussen 27 graden op de Wadden, 30 graden in het noorden en 31 of 32 graden in het midden en zuiden van het land. Omdat er geen zeewind is zal het ook op de westelijke stranden tropisch warm zijn. Het wordt daarmee de warmste dag van deze regionale hittegolf.

Vanavond koelt het maar langzaam af. Rond middernacht is het nog 20-25 graden en uiteindelijk wordt het 15 graden in het oosten tot 21 graden langs de zuidwestkust! Minima boven 20 graden komen zelden voor in september.

Ook morgen wordt weer een flink warme dag. Na een zonnige start neemt in de loop van de dag vanuit het westen de bewolking toe. De zwakke tot matige wind draait van zuid naar west en daardoor wordt het in het westen al wat minder warm. De maxima lopen uiteen van 25 graden op de stranden, 29 graden in Utrecht en 31 graden langs de oostgrens.

Morgenavond is kans op felle regen- of onweersbuien. Ook gedurende de nacht naar dinsdag is daarop kans. Verder is het vrij bewolkt, waardoor het niet koud wordt met op veel plekken minima die boven de 15 graden blijven steken.

Dinsdag wordt de warme lucht verdreven en dat gaat mogelijk gepaard met felle regen- en onweersbuien. De actiefste buien trekken over het oosten van het land. De aantrekkende (zuid)westenwind blaast de warmte naar het oosten weg. Het wordt 22 graden aan zee tot 25 graden langs de oostgrens. Tussen de buien door is er ook nog ruimte voor de zon.

Woensdag trekken de laatste buien naar het zuidoosten weg, waarna de zon nog een tijd kan schijnen. Donderdag lijkt een droge en rustige dag te worden met vrij veel zon. Beide dagen is het wel beduidend frisser met maxima tussen 18 en 21 graden, wat overigens hele normale temperaturen zijn voor half september. In de nachten kan het kwik onder de 10 graden duiken.

Vanaf vrijdag neemt de onzekerheid toe. In het weekend lijken er weer grotere neerslagkansen te zijn, al kan de temperatuur wel weer tijdelijk iets stijgen…(weer.nl)

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn