Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vrij veel zon, maar ook wolkenvelden met een schrale oostenwind

22 maart 2013 door Jannes Wiersema

Tussen een depressie nabij Engeland en een hoog boven Scandinaviƫ ontwikkelt zich een strakke oostelijke stroming en wordt koude lucht naar onze streken aangevoerd.

In de afgelopen nacht kwam het bijna tot matige vorst. Woensdrecht was met -4,8 graden de koudste KNMI post.

Vanochtend schijnt op veel plaatsen volop de zon. Vanmiddag is er wat meer bewolking, maar komt de zon nog steeds goed tevoorschijn. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 2 graden in het noordoosten tot plaatselijk 7 graden in het zuiden van het land. De oostenwind is matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft. De wind is bovendien erg vlagerig. Door de harde wind voelt het erg schraal aan.

Vannacht komen er vooral in het noorden van het land opklaringen voor, in het zuiden is er meer bewolking aanwezig. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -5 graden in het noordoosten van het land tot rond het vriespunt in het zuiden. De oostenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft, in het waddengebied hard, 7. De gevoelstemperatuur ligt in noordelijk Nederland tussen de min 10 en min 15 graden.

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking en in de loop van de ochtend kan er in de zuidelijke helft van het land af en toe wat (natte) sneeuw vallen. In het noorden blijft het droog en schijnt de zon geregeld. De middagtemperatuur komt met moeite boven het vriespunt. De krachtige tot harde oostenwind blijft onverminderd doorstaan, waardoor het bijzonder koud aanvoelt.

Zondag alweer zo’n extreem koude dag door de combinatie van wind en temperatuur, het wordt 0 tot 2 graden en wederom is het in het noordoosten het koudst. Wel gaat daar later op de dag de zon voorzichtig doorbreken. Het blijft op de meeste plaatsen droog. In de nacht naar maandag lichte en in het (noord)oosten matige vorst, -3/-7 graden.
Na het weekend houdt de kou aan. In de nachten vriest het licht tot matig en dat is voor de tijd van het jaar vrij bijzonder. Vooral de lange periode van lage temperaturen is erg ongewoon. Wel gaat de zon geregeld schijnen, neemt de wind iets in kracht af en loopt de temperatuur overdag, vooral in het midden en zuiden van het land – een paar graden op en blijft het droog. Al met al gaan de scherpste kantjes overdag van de kou af, maar blijft het ’s nachts diep winters en ook overdag veel te koud voor de tijd van het jaar.

Ik sluit niet uit dat we ergens op een mooie sloot nog weer een verdwaalde schaatser gaan tegenkomen. En dat met de Pasen in het verschiet. Maar juist tegen die tijd zou het weer wel eens een vriendelijke verrassing uit de hoed kunnen toveren.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn