Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

30 mei 2020 door Jannes Wiersema

Droog weekeinde met flink wat zon.

Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft verbinding met het Azorenhoog waardoor een gordel van hogedruk ten noorden van ons land ligt. Ten gevolge van deze positie is de stroming oost- tot noordoostelijk. In de loop van de week verzwakt het hoog boven Scandinavië en zakt een lagedrukgebied uit over het westen van Europa. Aan de grond vormt zich dan eerst een laag boven het westen van Frankrijk. Aan de oostflank van dit laag wordt dinsdag en woensdag dan met een zuidoostelijke stroming warmere en vochtigere lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week komt het laag min of meer boven onze omgeving te liggen. Hierbij bevinden we ons enige in het overgangsgebied tussen warme lucht ten oosten van ons land en koelere polaire lucht ten westen van ons land. Mogelijk bevindt de frontale zone zich dan boven ons land. In het volgende weekeinde wordt het laag opgenomen in een omvangrijker lagedrukgebied boven Scandinavië waardoor het gehele land weer enige tijd in koudere polaire lucht komt te liggen. Op de langere termijn lijkt de hogedruk de voorkeur te hebben voor een positie op de Atlantische Oceaan, soms met een uitloper richting West-Europa.

We beginnen met volop de zon en vrijwel onbewolkt maar in de middag ontstaan er ook enkele stapelwolken met name in het Oosten van het land. Het blijft wel droog en in de avond lossen de stapelwolken weer op. De temperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 25°C in het zuiden. De oost- tot noordoostenwind is matig en neemt in de loop van de middag aan zee en op het IJsselmeer toe naar vrij krachtig 3 – 5 Bft.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperaturen dalen naar 7°C in het noordoosten tot 13°C in Zeeland. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig 2 – 4 Bft.

Morgen ontstaan er opnieuw stapelwolken en trekt er ook van tijd tot tijd sluierbewolking over. Het blijft droog. In de avond lossen de stapelwolken weer op. De maximumtemperaturen variëren van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden. De wind wordt noordoostelijk en matig, aan de kust in de middag mogelijk vrij krachtig 3 – 5 Bft.

Vooruitzichten volgende week:

Tot en met woensdag zonnig en warm, later op woensdag toenemende kans op een regen- of onweersbui. Donderdag en vrijdag meer bewolking en kans op regen en enkele buien, de temperatuurverwachting is op deze dagen nog vrij onzeker.

Lange termijn verwachting:

Zaterdag 06 juni tot en met Zaterdag 13 juni
Grote kans (ca. 80%) op temperaturen die enkele graden onder het langjarig gemiddelde liggen, de dagelijkse neerslagkans ligt daarbij rond 40%. Later in de verwachtingsperiode neemt de kans op een warmer weertype geleidelijk weer toe.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn