Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

02 juni 2020 door Jannes Wiersema

Vrij zonnig met sluierbewolking,

Een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee neemt in betekenis af maar heeft nog wel een uitloper richting Duitsland De aanwezige lucht is warm en droog. Door het oostwaarts verplaatsen van de vore wordt de stroming in het midden en zuiden westelijk, dit gaat vanaf halverwege de middag gepaard met een markante windruiming en windtoename. Bovendien stroomt er in de onderste niveaus koelere lucht van zee binnen. In de nacht naar woensdag ligt het laag min of meer stationair boven het noorden van het land om woensdag overdag vervolgens langzaam richting het uiterste noordwesten van Duitsland te bewegen, alwaar het in de avond komt te liggen. Aanvankelijk staat er nog een zwakke tot matige westelijke stroming, in de loop van de middag draait de wind naar noord tot noordwest en neemt daarbij in kracht toe.

Vandaag is het zonnig met hier en daar wat sluierbewolking. Met maxima van 22°C op de Wadden tot 29°C in het zuidoosten wordt het op veel plaatsen zomers warm. In de ochtend staat er een zwakke oostelijke wind, in het zuidwesten staat er een zwakke noordenwind. Vanaf het begin van de middag draait de wind van het westen uit naar west tot noordwest en neemt toe naar matig. Door deze winddraaiing treedt er in het westen, midden en zuiden in de loop van de middag enige verkoeling op. In het noordoosten en oosten wordt de wind zuidoostelijk, in het Waddengebied noordoostelijk.

Komende nacht zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden, in het zuiden van Limburg kan daar tegen de ochtend een lichte bui overtrekken. In het westen kan mogelijk ook nevel ontstaan. De minima liggen rond 13°C. De wind is zwak en komt uit een westelijke richting, in het noorden uit uiteenlopende richtingen, in het Waddengebied staat een matige tot vrij krachtige noordenwind.

Morgen is er veel sluierbewolking waar de zon op de meeste plaatsen nog wel doorheen schijnt. Het blijft vrijwel overal droog, alleen in het zuiden van Limburg is er kans op een bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C langs de kust tot 26°C langs de oostgrens. In de ochtend staat er in het midden en zuiden een zwakke tot matige westelijke wind, in het noorden komt de wind uit uiteenlopende richtingen. In de middag wordt de wind overal noordwestelijk en wordt matig. Langs de kust wordt de wind noordelijk en matig tot vrij krachtig, in de avond in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Vooruitzichten:
Koel en wisselvallig met geregeld buien.

Lange termijn verwachting:
Dinsdag 09 juni tot en met Dinsdag 16 juni
Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een (vrij) koel en wisselvallig weertype met af en toe een bui. Later in de verwachtingsperiode neemt de kans op een warmer weertype duidelijk toe.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn