Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

26 juni 2020 door Jannes Wiersema

Zonnig maar in de loop van de middag en avond toenemende kans op onweersbuien.

Er is zijn nog veel onzekerheid wat betreft de (onweers)buien, tot aan het passeren van het koufront lopen de neerslagpatronen in de modellen flink uiteen. Ook actueel zijn er verschillen; het buiencomplex boven Centraal-Frankrijk wordt niet uitgebreid genoeg weergegeven en er ontbreken ook enkele buien boven Het Kanaal.Er is nog steeds een beperkt timingsverschil (2 uur) bij de vore. Alle modellen komen in meer of mindere mate met een in de ochtend oplevende buienactiviteit boven België en Noord-Frankrijk en juist weer een in activiteit afnemend signaal aan het begin van de middag boven het zuidwesten en zuiden. Dit lijkt te wijten aan het passeren van een opvullende hoogtetrog, die momenteel nog in de Golf van Biskaje ligt. Het volgende aandachtspunt is de convectie die later vanmiddag en in het begin van de avond vanaf de grond kan ontstaan. In de avond kan ook convergentie boven de inversie voor de benodigde trigger zorgen, mogelijk versterkt door het inzetten van een nachtelijk windmaximum noordoost van de vore. EC geeft een sterk afwijkend gedrag met convectieve ‘ringen’ die vanuit een eerste complex ZW-waarts uitbreiden (dit is een model-onvolkomenheid, vergelijkbaar met patronen die we vaker in de tropen zien). In de loop van de nacht naar zaterdag zien we in alle modellen enkele georganiseerde buien over het land trekken, tot aan het passeren van het koufront. In het noordoosten kan dagelijkse gang daarbij nog een rol spelen in de middag. Ook de timing van de koufrontpassage levert nog timingsverschillen op tussen de modellen.

Vanochtend is er veel zon en loopt de temperatuur snel op. De maxima lopen uiteen van 28°C in het Waddengebied tot ca. 32°C in het zuiden en oosten. In de loop van de middag koelt het van het zuidwesten uit enkele graden af. Omdat de lucht ook vochtiger wordt gaat het benauwder aanvoelen. In de loop van de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en in de middag is er in het zuiden en zuidwesten lokaal kans op een onweersbui. ’s Avonds neemt ook elders de kans op een regen- of onweersbui toe. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten. Ook kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen, mogelijk met wateroverlast tot gevolg. De wind is zuidoostelijk en matig, in de loop van de middag draait de wind van het zuidwesten uit naar zuidwest.

Komende nacht trekt een aantal regen- en onweersbuien over het land, de meesten waarschijnlijk over de westelijke helft. Lokaal kan er in korte tijd veel regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 18°C. Er staat een zwakke, aan zee matige wind uit zuid tot zuidwest.

Ook morgenochtend komen er verspreid over het land nog enkele stevige buien voor, waarbij lokaal onweer kan voorkomen. In de loop van de middag trekken de meeste buien weg en komen er meer opklaringen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan zee tot ca. 26°C in het oosten en zuidoosten. De wind wordt zuidwestelijk en matig, in de kustgebieden later vrij krachtig en aan zee mogelijk krachtig.

Vooruitzichten:
Licht wisselvallig met af en toe wat regen of een bui, bij temperaturen rond of iets onder normaal.

Lange termijn verwachting
vrijdag 03 juli tot en met vrijdag 10 juli
Toenemende kans (uiteindelijk 70%) op een overgang naar een droger en stabieler weertype met temperaturen rond of boven normaal.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn