Saturday 22 January
Weerman Jannes Wiersema

01 oktober 2020 door Jannes Wiersema

Van het zuidwesten uit regen

Het is zwaar bewolkt alleen in het NO/O nog opklaringen en in het zuidwesten regent het inmiddels. In de loop van de ochtend breidt de regen zich over de rest van de land uit. Vanaf de middag wordt het van het zuidwesten uit droger en klaart het deels op. Met name in de westelijke provincies komen dan nog wel enkele buien voor, met een kleine kans op onweer. Pas in de avond wordt het overal droog, het laatst in het noorden en noordoosten. De maxima liggen rond 15°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidoostenwind. In de middag is de wind aan de noordwestkust en in het westelijk Waddengebied tijdelijk krachtig en draait de wind van het zuidwesten uit naar zuidwest. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak, aan de kust en op het IJsselmeer naar matig.

Gisteren viel het tegen met de zon

In de avond en nacht zijn er brede opklaringen. Enkele wolkenvelden boven het noorden verlaten snel het land, waarna daar lokaal een mistbank ontstaat. Ook elders wordt het nevelig. Het koelt af naar circa 7°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en zuidoost.

Vrijdag begint met vrij veel sluierbewolking waar de zon makkelijk doorheen schijnt. In de loop van de ochtend en middag neemt de bewolking in de zuidoostelijke helft van het land toe. In het uiterste zuiden zou er in de middag en avond af en toe lichte regen kunnen vallen. De maxima lopen uiteen van 15°C in het uiterste zuidwesten tot lokaal 18°C in het oosten. De wind draait naar oost en neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Vooruitzichten
Wisselvallig weer met van tijd tot tijd (veel) regen/buien en vanaf zondag mogelijk ook vrij veel wind. De middagtemperaturen liggen overwegend onder normaal, de minima juist iets boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 08 oktober tot en met donderdag 15 oktober
Aanvankelijk een grote kans (80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met maximumtemperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. Tegen het einde van de periode neemt de kans op een overgang naar een rustiger en droger weertype duidelijk toe.

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn