Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

06 februari 2021 door Jannes Wiersema

Vanaf de avond sneeuw met veel wind, zondag code oranje.

Vandaag is het bewolkt met soms wat regen, in het noordoosten is er vanochtend eerst kans op gladheid door winterse neerslag. In het westen komt plaatselijk nog mist voor. Overdag ligt de temperatuur in het noordoosten iets boven nul, in het zuiden wordt het nog 6°C.

In het No vannochtend al wat ijsregen

In de avond gaat het in het zuiden regenen, deze gaat snel over in sneeuw, in het zuidoosten mogelijk in ijzel. De sneeuw breidt zich verder noordwaarts uit. De temperatuur daalt in de avond tot -2°C. De oostenwind wordt (vrij) krachtig waardoor de sneeuw kan gaan verstuiven. In de noordelijke kustgebieden neemt de wind toe naar stormachtig, 8 Bft, met mogelijk zware windstoten tot 80 km/uur.

In de nacht naar zondag blijft het op veel plaatsen sneeuwen, in het zuidoosten is er kleine kans op ijzel. Vanaf middernacht geldt, met uitzondering van Groningen, Friesland en de Waddeneilanden een code oranje voor driftsneeuw. Er kunnen sneeuwduinen ontstaan wat gevaarlijke situaties op de weg kan opleveren. De minimumtemperatuur komt uit op -3°C. De oostenwind waait stevig door met in de noordelijke helft windstoten van 70 km/uur en in het noordelijk kustgebied tot 90 km/uur.

Ook zondag overdag blijft het vrijwel de hele dag sneeuwen en in de noordelijke helft van het land hard waaien, code oranje voor driftsneeuw blijft de gehele dag van kracht. Tot met zondagavond valt in het midden en zuiden ongeveer 10 cm sneeuw, in het oosten van Brabant en Gelderland tot ongeveer 15 cm. In het noorden en in het zuiden van Limburg valt 2-5 cm. Het is daarbij koud met maxima rond -4°C. Door de sterke wind ligt de gevoelstemperatuur tussen -10 en -15 °C.

Vooruitzichten
Maandag nog wat sneeuw en een stevige oostenwind. Daarna overwegend droog met geleidelijk meer opklaringen. Zeer koud met overdag maxima rond -5°C en in de nacht en ochtend matige tot strenge, later mogelijk zeer strenge vorst.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 13 februari tot en met zaterdag 20 februari
In het weekeinde nog grote kans op (zeer) koud, droog winterweer. Daarna neemt de kans op een wisselvallig en zacht weertype toe naar 70%. De kans dat het (zeer) koude winterweer aanhoudt bedraagt 20-30%.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn