Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

08 februari 2021 door Jannes Wiersema

Code oranje voor grootschalige gladheid, in het noorden ook sneeuwjacht

Het is bewolkt met vooral in het oosten en zuidoosten af en toe sneeuw, daar valt 2-5 cm, elders valt 1-2 cm. In het noorden en noordwesten is er eerst nog sneeuwjacht met de vorming van sneeuwduinen. De code oranje blijft tot 12:00 van kracht. Het blijft zeer koud met een maximumtemperaturen van ca. -5°C landinwaarts tot -2°C op de Waddeneilanden. In combinatie met de matige, in het noorden vrij krachtige oost- tot noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden. Langs de noordkust blijft de wind eerst nog hard, 7 Bft, met aanvankelijk nog zware windstoten tot 75 km/u.

In de avond en nacht komen er geleidelijk meer opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. In het Waddengebied kunnen er enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -3°C op de Wadden tot lokaal -12°C in het oosten en zuiden. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen -15 en -20 graden. De noordoostenwind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden en is het nagenoeg overal droog. Op de oostelijke Waddeneilanden kunnen er nog steeds sneeuwbuien vanaf de Noordzee overtrekken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt op de Wadden tot -6°C in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige noordoostenwind.

Vooruitzichten
Zonnige perioden en droog. Zeer koud met overdag maxima meestal enkele graden onder nul en in de nacht en ochtend matige tot strenge, in de tweede helft van de week op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 15 februari tot en met maandag 22 februari
De kans dat het (zeer) koude, meest droge winterweer aanhoudt bedraagt ongeveer 50%. Er is 30% kans op overgang naar (vrij) zacht en wisselvallig weer.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn